Realizarea Centrului de Date pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest în beneficiul a 2,7 milioane de locuitori ai României

01.02.2023 | ADR Nord-Vest


La întâlnirea de lucru organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, care a avut loc în județul Bistrița-Năsăud în data de 10 ianuarie 2023, s-au pus bazele acordului de parteneriat pentru realizarea Cloud-ului de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. Cloud-ul de date este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din cele 6 județe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare), acesta fiind un element fundamental pentru transformarea digitală.


La ședința găzduită în Sala Mare a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au participat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul Marcel Ioan Boloș, Președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, domnul Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bihor, domnul Ilie Bolojan, Președintele Consiliului Județean Satu Mare, domnul Csaba Pataki, Președintele Consiliului Județean Maramureș, domnul Ionel Bogdan, Vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Szilagy Robert Istvan, reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj și experți din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale și Autorității pentru Digitalizarea României.


Scopul principal al cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte). Astfel, se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Cloud-ul va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.

Beneficiile concrete pentru cetățeni:

  • acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetățeanul să se deplaseze la instituție;
  • reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante - practic realizarea cerințelor/specificațiilor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software;
  • istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală;
  • transparență în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.


Cloud-ul regional va fi complementar Cloud-ului guvernamental, livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 7 - Transformare Digitală, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale.

"Este un început de drum pentru ceea ce înseamnă transformare digitală la nivel regional. Acest cloud va fi inima care bate pentru digitalizare. Adevarăta digitalizare se poate realiza dacă reușim interoperabilitatea bazelor de date, fiind o măsură prin care venim în sprijinul autorităților publice locale pentru a dezvolta instrastructura și serviciile software. Realizarea acestui cloud regional este pasul firesc ce va asigura complementaritatea cu clodul guvernamental, la care am lucrat când eram ministrul al Digitalizării. În final, în relația cu instituțiile locale, cetățenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat, nu vor mai sta la cozi și nu se vor mai deplasa la instituții pentru a obține documente. Dacă vreți, este încă un mod clar prin fondurile europene simplifică și îmbunătățesc viața oameniilor. Apreciez și salut implicarea și deschiderea tuturor Consiliilor Județene de la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, pentru ca acest deziderat să devină realitate." - Marcel Ioan Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.


"Ne adaptăm evoluției societății, iar proiectele pentru oameni trec și în sfera de digitalizare. Acest Cloud Regional este un efort comun, dedicat comunităților din cele 6 județe și va aduce administrația la un click distanță de cei 2,7 milioane de cetățeni. Mă bucur că ne-am strâns la această masă rotundă a digitalizării, pentru că demersul este unul în interes naţional şi aici discutăm despre mai bune servicii adresate populaţiei. Să nu uităm că vorbim despre o investiție de peste 30 de milioane de euro, pentru a pregăti viitorul regiunii." - Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Cloud-ul Regional va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 - Prioritatea 2 - O regiune cu localități SMART, pentru care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management.

Prioritatea dispune de o alocare financiară de 60,332 milioane de euro și are ca obiectiv specific valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice. Din valoarea totală 31,450 milioane de euro este bugetul alocat realizării centrului de date.

De asemenea, în cadrul ședinței de lucru s-a decis efectuarea demersurilor pentru înființarea unei Agenții Regionale de Investiții și Inovare.


Sursă foto și text: ADR Nord-Vest