Titlul - Restaurarea patrimoniului cultural al Manastirii Secu, Judetul Neamt
Beneficiarul investiției - Manastirea Secu
Localizare proiect - Romania, Regiunea Nord Est, jud. Neamt, Comuna Vinatori Neamt, Sat Vinatori Neamt
Valoarea totala a proiectului a fost de 14.322.786,77 lei (reprezentand si valoarea totala eligibila a proiectului), din care, finanţarea nerambursabila, în valoare de 14.036.331,03 lei, a fost asigurata prin #Regio-POR 2014-2020.
Axa prioritara - 5 - Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritatea de investitii - 5.1. - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural
Obiectivul general al proiectului a vizat crearea de noi valente pentru Manastirea Secu, prin cresterea atractivitatii sale, cu implicatii directe in dezvoltarea potentialului turistic si cultural al zonei Neamtului si, in special, a zonei Vinatori - Neamt, judetul Neamt.
Obiectivele specifice:
- Conservarea, consolidarea si restaurarea monumentului Manastirea Secu;
- Punerea in valoare a monumentului si a zonei protejate;
- Cresterea numarului vizitatorilor monumentului istoric de la 2500 de persoane/an in anul 2015, la 3000 de persoane/an (dupa doi ani de la finalizarea investitiei) si 4000 de persoane dupa 5 ani de la finalizarea investiei ca urmare a imbunatatirii ofertei turistice, a promovarii si informarii, care vor determina o mai buna imagine pe plan national si international;
- Cresterea rolului turismului in economia locala, prin integrarea armonioasa si prin initierea unor parteneriate la nivel de comuna, in vederea punerii in valoare a monumentului istoric Manastirea Secu.
Proiectul a inclus si achizitionarea de dotari, unele fiind destinate persoanelor cu dizabilitati, ca de exemplu: infopoint, panou pentru nevazatori, sistem audio ghid pentru muzee, accesibil persoanelor cu dizabilități. De asemenea, a fost realizata digitizarea obiectivului de investiții.
In principal, activitatile proiectului au vizat urmatoarele elemente ale ansamblului architectural manastiresc:
- Biserica "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul";
- Aripa de sud si Paraclisul Adormirii Maicii Domnului";
- Paraclisul "Sf. Nicolae";
- Turnul clopotnita;
- Amenajare incinta fortificata- obiect conex;
- Asigurarea utilitatilor;
- Iluminat arhitectural- obiect conex.
Grupurile tinta
Beneficiarii directi:
Turistii
- Turistii care prefera turismul ecumenic, care aleg sa viziteze monumente ce prezinta o autenticitate reala, asa cum este monumentul istoric Manastirea Secu.
Profil: varsta cuprinsa intre 25-34 ani si 50-64 ani (familii ale caror copii nu mai locuiesc cu acestia), au studii medii si superioare, venituri medii spre mari, potential ridicat de a cheltui in excursii (adica au calitatea de consumatori, element ce trebuie sa fie mereu avut in vedere intr-o strategie de marketing), locuiesc in orase medii spre mari si calatoresc mai ales pentru a cunoaste lucruri noi, pentru a invata, a se implica si a interactiona in medii placute, care prezinta siguranta; - Turistii care vin in zona cu ocazia evenimentelor organizate (praznuiri, hramuri, etc.) in cadrul obiectivelor turistice monument istoric (cetati, manastiri, etc).
Profil: in general, persoane cu venituri mici, insa numarul lor este ocazional foarte mare si in aceste situatii pot fi consemnate elemente importante de impact economic, se estimeaza un numar de cca 3.000 turisti vizitatori anual, dupa finalizarea proiectului; - Vizitatori locali de o zi
Profil: cetateni romani, rezidenti in judetul Neamt, cu predilectie din zonele limitrofe pe o raza de 40-50 km, cu un mix de: grupuri scolare, cupluri, familii, seniori si grupuri de prieteni. Vizitele acestora urmaresc in general relaxarea, distractia si educatia, si au de regula un caracter repetitiv. In general turismul de tip ecumenic practicat de acestia se suprapune peste turismul de relaxare in zilele de duminica si sarbatori legale, cu interesul pentru cumparaturi, etc. - Vizitatorii nationali si internationali de o zi
Profil: sunt cu precadere cetateni din Uniunea Europeana si din celelalte regiuni ale tarii, care calatoresc prin Romania cu masina, nu raman peste noapte in comuna Vinatori, ei preferand cazarea in zona montana a Neamtului sau in zona Bucovinei.
Comunitatea de slujitori credinciosi ai Manastirii Secu
In Manastirea Secu se afla peste 50 de calugari, la care se adauga un numar important de persoane ce activeaza in regim de voluntariat pe langa acestia. Reabilitarea monumentului istoric, cresterea atractivitatii lui, constituie elemente de natura sa le asigure decenta in modul de viata. In fond, acestia asigura o continuitate a traditiei unui segment al culturii poporului roman si trebuie luati in considerare din acest motiv.
Beneficiarii indirecti:
- Agentii economici, cu predilectie cei implicati in comert si turism, in numar de 14 agenti economici din comuna Vinatori Neamt, din comunele invecinate si orasul Targu Neamt. Dincolo de optiunile lor personale pentru cultura, arta si religie, acestia privesc vizitatorii din zona ca fiind consumatori. Cu cat mai multi vizitatori, cu atat mai prospera afacerea;
- Autoritatea publica locala: atat prin faptul ca implementarea proiectului este un produs al strategiei locale, aprobate dupa o consultare publica larga, dar si pentru ca un obiectiv de patrimoniu cultural-spiritual mai atractiv poate stimula dezvoltarea locala si, in final, atrage mai multe incasari la bugetul local, necesare sustinerii si dezvoltarii comunitatii (cca. 15 angajati proprii si comunitatea din localitatea Vinatori Neamt, cu un numar de 7595 locuitori). Alaturi de reprezentantii manastirii, autoritatea publica locala a fost implicata activ in stabilirea elementelor ce au stat la baza intocmirii proiectului.