Proiectele din cadrul intervenției Regenerare Urbana pentru Regiunea Nord-Est (Prioritatea 7 de investitii PR Nord Est 2021-2027)

23.03.2023 | ADR Nord-Est


In Regiunea Nord Est continua seria de ateliere regionale din cadrul proiectului "Sprijin pentru eficientizarea gestionării și implementării FESI la nivelul autorităților publice locale de la nivelul orașelor, municipiilor și județelor din România" (COD SMIS 132349, finanțat în cadrul POAT 2014-2020), organizate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est cu sprijinul ROREG - Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România.


Pe 21 martie s-a defasurat cel de-al doilea atelier, cu participarea a peste 70 de reprezentanti ai municipiilor si oraselor din Regiunea Nord Est, consultanti, membri ai echipei Autoritatii de Management a Programului Regional Nord Est 2021-2027 si Roreg.

Aceste ateliere sunt adresate autorităților publice locale urbane din Regiunea Nord Est si isi propun sa prezinte si sa explice ghiduri si mecanisme de implementare din cadrul Programului Regional Nord Est 2021-2027 (PR NE 2021-2027), in scopul informarii si consultarii autoritatilor urbane, anterior lansarii in consultare publica a respectivelor ghiduri de finantare.

Atelierul s-a desfășurat în data de 21 martie 2023, la sediul Rubik Hub din Piatra Neamt, și a reunit un număr total de 72 de participanți. Discutiile au vizat consultarea pe tema Ghidului Prioritatatii 7 - Nord-Est: O regiune mai atractiva, Obiectiv Specific: Promovarea dezvoltării integrate si incluzive in domeniul social, economic si al mediului, precum si a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil si a securitatii in zonele urbane.


In deschiderea evenimentului, dl Vasile Asandei, director general ADR Nord Est si vicepresedinte Roreg, a avut o interventie in cadrul careia a multumit participantilor pentru interesul manifestat si a prezentat succint contextul si scopul acestor ateliere; deasemenea, a anuntat ca pe 3 aprilie, la Iasi, va avea loc lansarea oficiala nationala a Politicii de Coeziune 2021 - 2027, cu participarea doamnei Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme și a domnului Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

In continuare, echipa AM PR NE 2021-2027 a prezentat ghidul Prioritatii 7 Nord Est: activitati specifice eligibile, etapele procesului de evaluare, selectie si contractare, documentele obligatorii care trebuie sa insoteasca cererea de finantare la momentul depunerii acesteia, respectiv, la momentul contractarii, criteriile de selectie si criteriile de eligibilitate. S-a amintit si despre conceptul Noul Bauhaus European, care este o inițiativă creativă și interdisciplinară, care convoacă un spațiu de întâlnire pentru a proiecta moduri de viață viitoare, situate la răscrucea dintre artă, cultură, incluziune socială, știință și tehnologie.

Au avut loc discutii interactive, s-au adresat intrebari, s-au oferit raspunsuri si explicatii, s-au facut recomandari.


Prezentarile sustinute in cadrul acestui eveniment pot fi accesate aici, iar fotografiile realizate pot fi vizualizate aici.


Sursă foto și text: ADR Nord-Est