Prima reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027

09.02.2023 | ADR Sud-Vest Oltenia


Vineri, 20 ianuarie, la sediul Consiliului Județean Olt din Slatina, a avut loc prima ședință a Comitetului de Monitorizare (CM) a Programului Regional (PR) Sud-Vest Oltenia 2021-2027, structură cu rol decizional strategic în procesul de implementare a Programului.

La întâlnire, au fost prezenți, alături de conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai autorităților publice centrale și locale din regiunea Oltenia, membri ai comunității academice și de cercetare, ai mediului de afaceri și societății civile.


"Este un moment important pentru regiune, pentru trasarea direcțiilor de dezvoltare viitoare, pentru noul Program Regional pe care îl vom implementa în Oltenia și a cărui monitorizare va fi în sarcina acestui comitet care s-a reunit, astăzi, pentru prima dată. Mă bucur să văd o prezență atât de numeroasă și le mulțumesc pentru participare tuturor membrilor și observatorilor care compun Comitetul de Monitorizare, precum și reprezentanților Comisiei Europene, care ne-au fost alături încă de la început, cu care ne-am consultat permanent în ceea ce privește elaborarea Programului Regional și care vor continua să urmărească implementarea acestuia. Îmi doresc ca întâlnirile noastre să fie cât mai productive, să fim parteneri, să nu ezitați să vă expuneți ideile, să avem discuții constructive și să stabilim împreună direcțiile care să conducă la dezvoltarea regiunii prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027", a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

"Mă bucur să mă aflu astăzi aici, în județul Olt, și să reprezint Comisia Europeană la o întâlnire atât de importantă cum este formarea acestui comitet. Faptul că deciziile legate de Program vor fi luate la nivel regional va permite o mai bună înțelegere a problemelor și a modalității în care fondurile pot fi folosite mai eficient. Mă bucur că avem posibilitatea să mergem în fiecare județ al Olteniei, fiind, astfel, mai aproape de locurile în care proiectele sunt implementate. Mă bucur, de asemenea, că în jurul acestei mese sunt oameni care au un rol foarte important în procesul de monitorizare a Programului. Mă refer atât la partenerii socio-economici, precum și la reprezentanții autorităților locale și regionale", a spus reprezentantul Comisiei Europene, domnul Krzysztof Kasprzyk, director adjunct al Unității pentru România și Croația, Direcția Generală Politică Regională și Urbană (DG Regio).

În cadrul ședinței, a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a Comitetului și au fost prezentate Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 și Planul de comunicare al Programului. De asemenea, au fost discutate mai multe aspecte privind buna implementare a Programului, precum operaționalizarea acestuia, calendarul lansărilor sau metodologia de verificare, evaluare și selecție a proiectelor.

"Ne dorim ca noul Program Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 să dezvolte regiunea în cel mai bun mod posibil cu ajutorul colegilor de la Comisia Europeană. Avem 1,2 miliarde de euro alocate în acest exercițiu financiar. Este o sumă foarte mare, dar și nevoile regiunii, ale comunităților din Oltenia, sunt la fel de mari și noi ne străduim să facem tot ceea ce ține de noi, de expertiza noastră, pentru ca proiectele care vor fi depuse să reflecte nevoile și interesele sociale. În perioada următoare, vom începe să lansăm în consultare publică, pe rând, ghidurile solicitantului. Va fi un an plin, cu multe apeluri lansate, cu multe proiecte depuse. Ne așteaptă o perioadă intensă, atât pe noi, cât și pe viitorii beneficiari ai Programului Regional, dar sunt convins că vom reuși să gestionăm cu succes tot acest proces și că vom obține rezultate la fel de bune, în noua noastră calitate de Autoritate de Management, precum am înregistrat în perioadele anterioare de programare, 2007-2013 și 2014-2020, când am avut calitatatea de Organism Intermediar pentru Programele Operaționale Regionale", a spus domnul Cătălin Catană, directorul Direcției Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia.

CM PR Sud-Vest Oltenia 2021-2027, care are în componență 30 de membri cu drept de vot și, de asemenea, membri supleanți, observatori și participanți cu titlu consultativ din partea Comisiei Europene, se va reuni pe parcursul întregii perioade de programare pentru a examina implementarea Programului și progresele înregistrate în îndeplinirea acestuia.

Funcțiile de președinte și vicepreședinte ai CM PR Sud-Vest Oltenia sunt deținute de către domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia, respectiv domnul Cătălin Catană, directorul Autorității de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. Printre membrii Comitetului, se numără reprezentanți ai Guvernului României, ai mai multor ministere, autorități de management și agenții naționale, președinții consiliilor județene din Oltenia, primari de municipii reședință de județ, orașe și comune din regiune, reprezentanți ai mediului universitar și de cercetare, ai mediului privat și societății civile.

"Programul Regional Sud-Vest Oltenia și gestionarea acestuia de către Autoritatea de Management constituită la nivel regional reprezintă primul pas concret și important pentru descentralizare și abordarea nevoilor specifice regiunii. În calitate de reprezentant al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, transmit aprecierea noastră Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, partenerii noștri, pentru eforturile depuse pentru atragerea fondurilor europene în regiune pentru perioada 2021-2027. Am certitudinea că vom continua și consolida acest parteneriat pentru buna implementare a Programului Regional Sud-Vest Oltenia", a declarat domnul Bogdan Pășcuț, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

ADR Sud-Vest Oltenia este Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 și gestionează, în această calitate, peste 1,2 miliarde de euro alocate regiunii, fonduri care vor fi investite în digitalizare, în eficiență energetică și infrastructură verde, drumuri județene, mobilitate urbană, educație, turism și patrimoniu, dar și în mediul privat.

PR Sud-Vest Oltenia 2021-2027 poate fi consultat pe pagina dedicată Programului, la următorul link: https://por2021-2027.adroltenia.ro/home/versiuni-ale-por-sv-oltenia-2021-2027/.


Sursă foto și text: ADR Sud-Vest Oltenia