Peste 3,5 milioane de euro pentru mediul de afaceri din Oltenia prin POR 2014-2020

12.10.2021 | ADR Sud-Vest Oltenia


Într-o perioadă incertă pentru o mare parte a mediului de afaceri, având în vedere contextul economic dificil cauzat de pandemie, Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 continuă să sprijine dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, creând astfel premisele necesare creșterii competitivității economiilor regionale și naționale.

Vești bune sunt și pentru firmele din Oltenia. Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, doamna Marilena Bogheanu, a semnat, în data de 30 august, împreună cu reprezentanți ai mediului de afaceri, șapte noi contracte de finanțare în cadrul Axei Prioritare 2 a POR 2014-2020, Prioritatea de investiții 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri și Prioritatea de investiții 2.2 - Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.

Proiectele contractate, a căror valoare totală nerambursabilă este de peste 3,5 milioane de euro, vizează investiții în achiziția de echipamente performante, fabricarea subansamblurilor electronice, a mobilei pentru birouri și magazine, echipamentelor de ridicat și manipulat, altor mașini și utilaje de utilizare generală, a remorcilor pentru transportul de mărfuri, construirea unui service auto, producția de caroserii pentru autovehicule, întreținerea și repararea autovehiculelor:

 • „Extinderea activității cu producția de subansamble electronice SC Guv Electronics Prod SRL” este al doilea proiect în cadrul POR 2014-2020 implementat de SC Guv Electronics Prod SRL, cu o valoare nerambursabilă de 430.559,56 de euro.

  Obiectivul general, care constă în extinderea activității în domeniul electronicii industriale, va fi atins prin achiziția următoarelor echipamente: solder paste printer, pick&place de plantare componente, software pentru mașina de plantat, cuptor de lipire, mașină de verificare optică a asamblării plăcilor, imprimantă 3D cu tehnologie SLS.
 • Proiectul „Creșterea competitivității societății Cosmopolymer SRL prin achiziția de utilaje performante” are o valoare nerambursabilă de 954.938,71 de euro, iar obiectivul general presupune realizarea unei investiții inițiale prin dotarea cu echipamente pentru fabricarea mobilei, inclusiv instrumente de comercializare on-line.

  Achiziția de utilaje de ultimă generație este un pas important pentru societate în perspectiva dezvoltării la un nivel superior, acest lucru manifestându-se prin creșterea cifrei de afaceri și a profitului net în perioada de durabilitate a proiectului.
 • 3. În cadrul proiectului „Creșterea competitivității societății Svijic V.D. Prest SRL prin achiziție de echipamente performante”, se va realiza dezvoltarea treptată și consolidarea societății pe piața de profil a fabricării mobierului la comandă și crearea unui brand în cadrul publicului țintă. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de 265.164,42 de euro.

  Prin accesarea fondurilor nerambursabile se dorește creșterea nivelului de dotare tehnică a firmei prin achiziția a 22 de echipamente și achziționarea unui software de proiectare avansată a mobilierului.
 • „Dotarea Metal Techniks SRL” - proiectul societății Metal Techniks SRL are o valoare nerambursabilă de 255.163,07 euro, iar obiectivul general constă în dezvoltarea durabilă a societății prin îmbunătățirea continuă a bazei materiale deținute, creșterea competitivității resurselor umane, a calității produselor și serviciilor oferite, extinderea rețelei teritoriale și, implicit, sporirea performanțelor financiare și de marketing.

  Atât utilajele și softurile, cât și activitățile de certificare și internaționalizare achiziționate prin proiect vor conduce la modernizarea activității și diversificarea produselor oferite de firmă, având ca rezultat atât creșterea cifrei de afaceri, cât și obținerea unor rezultate remarcabile în domeniul producției de instalații de ridicat și manipulat și elevatoare mobile, clienții firmei având posibilitatea să beneficieze de produse de înaltă calitate, la prețuri competitive pe piață.
 • Proiectul „Prod-Al: progres și dezvoltare în tehnologia prelucrării aliajelor în vederea fabricării de părţi componente pentru maşinile de utilizare generală” al societății Prodal P. 2003 SRL, cu o valoare nerambursabilă de 534.003,75 de euro, își propune să ajute la diversificarea producției prin dotarea cu echipamente tehnologice moderne, cu un program informatic și un sistem fotovoltaic.

  De asemenea, în cadrul proiectului, societatea își propune să se certifice și să participe la o expoziție internațională din domeniul de referință.
 • „Creșterea competitivității societății POP INDUSTRY SRL prin achiziție de utilaje” are o valoare de 887.304,47 de euro și ca obiectiv general îmbunătățirea competitivității întreprinderii Pop Industry SRL prin realizarea unei investiții inițiale în domeniul fabricării remorcilor pentru transportul de mărfuri și diversificarea activității unității existente, prin produse care nu au mai fost anterior fabricate în unitate.

  Societatea Pop Industry SRL este una dintre cele mai vechi și mari fabrici de remorci auto din România. Cu o experiență importantă în domeniul structurilor auto, Pop Industry SRL produce remorci pentru orice tip de utilizare: remorci monoax, remorci atv, transport moto etc.
 • Societatea 2M PULSAUTO SRL accesează fonduri nerambursabile în valoare de 197.620,13 euro pentru proiectul „Construire service auto prin extindere construcție existentă”, prin care dorește să construiască un imobil cu suprafața de 534,93 de metri pătrați cu destinația de service auto și dotarea cu echipamente.

Prin cele șapte proiecte semnate în cadrul POR 2014-2020, vor fi create peste 19 locuri de muncă în regiunea Sud-Vest Oltenia.

„Mediul de afaceri din regiune a fost întotdeauna una dintre prioritățile noastre. Am depus toate eforturile pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii în proiectele lor de dezvoltare și creștere, cu atât mai mult în această perioadă extrem de dificilă. Mulți se străduiesc să supraviețuiască, mulți caută să se reinventeze sau să se dezvolte pentru a fi în pas cu cerințele pieței. Este o sumă importantă atrasă prin POR 2014-2020, care cu siguranță va contribui decisiv la dezvoltarea societăților. Vreau să îi asigur pe toți beneficiarii de întreaga noastră susținere și de aceeași deschidere față de nevoile lor”, a declarat doamna Marilena Bogheanu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.


Până la această dată, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, au fost semnate 897 de contracte de finanțare, cu o valoare nerambursabilă de 1,7 miliarde de euro.

Biroul de comunicare, informare și promovare din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia se află la dispoziția potențialilor beneficiari și beneficiarilor POR 2014-2020, care pot primi îndrumare și consiliere pentru realizarea activităților specifice legate de depunerea cererilor de finanțare și implementarea contractelor.


Sursă foto și text: ADR Sud-Vest Oltenia