Palatul Braunstein, o bijuterie arhitectonică și cultural istorică ieșeană, restaurată cu fonduri europene

16.03.2022 | ADR Nord-Est


Finalizarea proiectului de consolidare și refuncționalizare a Palatului Braunstein, unul dintre cele mai spectaculoase proiecte europene derulate de municipalitatea ieșeană, a fost marcată luni, 14 martie, printr-o conferință susținută în interiorul palatului de către primarul Mihai Chirica și Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). La eveniment au participat și Muriel Augry-Merlino, directorul Institutului Francez din Iași, dr. Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German Iași, Enrico Novella, consulul onorific al Italiei la Iași, Radu Grădinaru, consulul onorific al Franței la Iași, precum și proiectanți, consultanți și constructori implicați în proiect.


„Prezența acestei clădiri la kilometrul zero al orașului, faptul că se regăsea în foarte multe fotografii de epocă, dar și faptul că a rezistat agresiunilor timpului au fost argumentele noastre cele mai importante pentru introducerea acesteia într-un proiect european de reabilitate, consolidare și refuncționalizare. A fost un proiect acceptat de ADRNE și de toată echipa de acolo și aici vreau să îi mulțumesc și pe această cale domnului director Vasile Asandei. Am ales un constructor, nici aici nu ne-a fost ușor, dar am reușit să ducem lucrurile la bun sfârșit. Tehnologic, a fost destul de greu, fiind o clădire flancată și de linii de tramvai, cu un subsol destul de degradat și multe înfiltrații în acoperiș (….) Cred că este prima construcție reabilitată cu fonduri europene în care vrem să aducem cultura europeană aici, acasă, în Europa. Vom aduce Centrul Cultural Francez, alături de cel german și italian. Sigur, de-a lungul timpului vor fi și alte activități pentru a pune în valoare partea artistică. Cred că putem spune că am făcut un lucru bun, frumos și util pentru comunitatea ieșeană”, a declarat primarul Mihai Chirica.

18,7 milioane de lei, finanțare nerambursabilă, au dat „viață” clădirii-emblemă a Municipiului Iași, Palatul Braunstein, unul dintre cele mai spectaculoase proiecte finanțate din fonduri europene, „Consolidarea și refuncționalizarea Palatului Braunstein”.

„Când am intrat în Palatul Braunstein, un coleg mi-a spus cum arăta clădirea înainte de modernizare. Atunci mi-au venit în minte două versuri ale lui Tudor Arghezi: «Din bube, mucegaiuri și noroi / Iscat-am frumuseți și prețuri noi». Ceea ce era de mult timp o rană pe obrazul Municipiului Iași s-a transformat într-o bijuterie și mă bucur să văd din nou că Programul Operațional Regional și efortul autorităților de la nivel local, regional și național au transformat aceste ruine în bijuterii. Împreună readucem istoria la adevărata sa valoare. Mă bucur și că, într-o perioadă foarte dificilă a lumii de astăzi, când în jur vedem mai degrabă lucruri urâte și distrugeri, aducem o rază de lumină și punem în valoare astfel de monumente. Merită să mergem pe această cale și să continuăm să transformăm orașele noastre. În ultimii 15 ani Iașul s-a schimbat complet la față mai ales finanțărilor europene, devenind un oraș modern, frumos, în care merită să trăiești”, a spus Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est.

Iubitorii de cultura, din Iasi si de pretutindeni, vor fi principalii beneficiari ai acestui proiect. Pasionații de istorie, cultura, artă sau științe lingvistice vor beneficia de spații mediatice care sunt amplasate la etajele 1, 2 și 3. Pentru utilizatorii de produse culturale lingvistice vor fi create parteneriate cu principalele centre lingvistice de la nivelul orașului, Centrul Cultural Francez, British Council, Centrul Cultural German, în vederea realizării de activități comune. De asemenea, spatiile expoziționale vor fi destinate cu preponderență activităților artistice având în vedere că, la momentul de față, în Iași există un număr redus de astfel de spații pentru tinerii artiști.

Restaurarea Palatului Braunstein s-a făcut în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice, iar refacerea finisajelor interioare și exterioare s-a executat cu materiale specifice monumentelor eclectice cu influente art-nouveau de la începutul secolului XX. De asemenea, refuncționalizarea obiectivului de patrimoniu a presupus recompartimentarea interioară în vederea schimbării funcțiunii sale actuale mixte din comerț și spațiu expozițional în funcțiune culturală (mediateca și spatii expoziționale, galerie de artă, auditorium).

Proiectul a fost cofinanţat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Prioritatea de investiții 5.1 „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Valoarea totală a proiectului a fost de 22,9 milioane lei, din care asistența financiară nerambursabilă 18,7 milioane lei.

Palatul Braunstein va putea fi vizitat gratuit, în fiecare sfârșit de săptămână, între orele 10.00 și 15.00, în grupuri organizate care vor beneficia de sprijin de specialitatea din partea personalului Muzeului Municipal „Regina Maria”.


Sursă foto și text: ADR Nord Est si Primaria Municipiului Iasi