Masuri de reabilitare termica in cladirile publice din zona ITI Delta Dunarii

15.10.2021 | ADR Sud-Est


In data de 20.08.2021 a fost semnat contractul de finantare intre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, in calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014-2020, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, in calitate de Organism Intermediar si Unitatea Administrativ Teritoriala Comuna Sarichioi Judetul Tulcea, in calitate de Beneficiar, pentru proiectul cu titlul “Eficientizare energetica, schimbare acoperis, reparatii si modernizare atelier scoala si scoala nr.1 Sarichioi”, SMIS 133386.


Proiectul de investitie a fost aprobat in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 3 ”Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon”, Prioritatea de investitii 3.1 “Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor”, Apel de proiecte ITI.

Obiectivul general al proiectului consta in cresterea eficientei energetice a Scolii nr. 1 Sarichioi, prin aplicarea unor masuri de crestere a eficientei energetice in vederea reducerii consumului de energie primara si a emisiilor de CO2, asigurandu-se totodata, imbunatatirea confortului, sanatatii si sigurantei persoanelor.

Proiectul se inscrie in seria initiativelor UAT Comuna Sarichioi, de imbunatatire a calitatii vietii urbane prin aplicarea unor masuri de crestere a eficientei energetice la nivelul cladirilor publice, in concordanta cu „Strategia integrata de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii”.

Obiectivele specifice vizate de proiect sunt:

  • Cresterea numarului cladirilor publice cu o clasificare mai buna a consumului de energie in Judetul Tulcea prin sporirea eficientei energetice a Scolii nr.1 Sarichioi, Judetul Tulcea;
  • Reducerea consumului anual de energie primara din surse neregenerabile (kWh/m2/an) pentru incalzirea spatiilor care apartin Scolii nr.1 Sarichioi, cu un procent de minim 48,94%, concomitent cu cresterea consumului de energie primara din surse regenerabile;
  • Reducerea nivelului anual specific al gazelor cu efect de sera (echivalent tone/an CO2) cu un procent de minim 67,03%, in urma investitiilor realizate.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, sunt vizate: lucrari de termoizolare (pereti exteriori, glafuri ferestre, pod etc.); lucrari de reparatii; lucrari de modernizare ale atelierului scoala in vederea indeplinirii cerintelor de functionare; lucrari de reconfigurare spatii pentru creare sala de sport, spatiu multifunctional, spatii recreative, sala de mese, vestiare; inlocuire centrala pe lemne cu centrala pe peleti; montare sisteme automate pentru instalatiile electrice si sanitare, astfel incat sa se reduca consumul de energie electrica; montare panouri solare pentru necesarul de apa calda de consum si panouri fotovoltaice pentru a asigura o parte din necesarul de energie electrica; inlocuire corpuri de iluminat de interior cu corpuri de iluminat tip led si montare sisteme automate de aprindere.

Beneficiarii directi ai proiectului de reabilitare termica sunt cei 328 elevi si cele 33 persoane care lucreaza in Scoala nr. 1 Sarichioi si care vor beneficia de spatii reabilitate, conditii de exploatare si utilizare mai comfortabile si mai sigure.

Termenul pentru finalizarea proiectului de investitie este 31.10.2023.

Valoarea totala a contractului de finantare este de 4.288.456,15 lei, iar finantarea nerambursabila este in cuantum de 3.208.286,29 lei, reprezentand 98% din valoarea totala eligibila a proiectului de investitie.


Sursă foto și text: ADR Sud-Est