La Piatra Neamt, continua seria atelierelor regionale adresate municipiilor si oraselor din Regiunea Nord Est

05.04.2023 | ADR Nord-Est


In cadrul parteneriatului dintre Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est și ROREG - Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România, s-a desfasurat cel de-al treilea atelier regional din Regiunea Nord Est, cu tema „Mecanism DCI-documentul cadru de implementare”.


Intalnirea face parte din seria de evenimente din cadrul proiectului „Sprijin pentru eficientizarea gestionării și implementării FESI la nivelul autorităților publice locale de la nivelul orașelor, municipiilor și județelor din România”, cod SMIS 132349, finanțat prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020.

Evenimentul a avut loc in data de 4 aprilie, la Piatra Neamt, si a reunit peste 65 de participanti din partea administratiilor publice locale de la municipiile si orasele din regiune, consultanti, ADR Nord Est si Roreg.

Atelierul de lucru s-a concentrat pe prezentarea instrumentului fundamentat în cadrul Documentului cadru de implementare a dezvoltării urbane (DCIDU), respectiv DUI Nord-Est (Instrumentul de dezvoltare teritoriala - Dezvoltare Urbana Integrata), prin intermediul căruia UAT-urile urbane vor putea accesa finanțările disponibile pentru Prioritatea 7: Nord-Est - O regiune mai atractivă (OP 5) din Programul Regional Nord-Est 2021-2027.


Deasemenea, s-au prezentat si s-a discutat pe marginea Criteriilor de verificare a conformitatii si admisibilitatii Strategiilor de Dezvoltare Teritoriala (S.D.T.) si a Grilei de verificare a procedurii de prioritizare a operatiunilor din cadrul strategiilor elaborate.

Au fost prezentate si exemple de buna practica de proiecte urbane implementate in tara si in strainatate, iar materialul pregatit si sustinut de catre un specialist in urbanism a contribuit la mai buna intelegere a conceptului de proiect integrat care poate fi finantat in cadrul Prioritatii 7 din PR Nord-Est 2021-2027.

Temele abordate au suscitat un interes deosebit din partea celor prezenti, mai multi participanti au adresat intrebari, au facut propuneri si au prezentat situatii concrete cu care se confrunta. Au fost dezbatute modalitatile si mecanismele de implementare, pentru a se concluziona care ar fi cele mai potrivite pentru municipiile si orasele din regiune.


In perioada urmatoare, versiunea consolidata a Documentului cadru de implementare a dezvoltării urbane (DCIDU) urmeaza sa fie diseminata catre partenerii din Regiunea Nord Est.

Pozele din cadrul atelierului pot fi obținute aici.


Sursă foto și text: ADR Nord-Est