La Iasi, tramvaie moderne prin finantari europene

11.10.2021 | ADR Nord-Est


In septembrie 2021, Compania de Transport Public Iași a scos pe traseu încă două tramvaie PESA. În prezent, 4 tramvaie noi, din cele 6 aduse recent din Polonia, circulă pe străzile Municipiului Iași. Primele două au trecut de perioada de probă.

În curand, urmează să ajungă la Iași si primul tramvai din lotul din Turcia.

„În acest moment, patru din cele șase tramvaie PESA (…) circulă pe traseele din oraș. A fost încheiată perioada de testare funcțională în cazul primelor două vagoane sosite la Iași,(…), până acum, fiecare dintre cele două vehicule a înregistrat este 1.000 de kilometri la stradă și ne pregătim să încheiem documentele de recepție a acestora. În cursul acestei săptămâni urmează să ajungă la noi și primul tramvai Bozankaya, care a plecat din Ankara la sfârșitul săptămânii trecute”, a declarat purtătorul de cuvânt CTP Iași.


Primele două garnituri moderne de tramvai, construite de compania poloneză Pesa, au ajuns în Municipiul Iași la începutul lunii august 2021. Cele două fac parte din prima tranșă dintre cele 16 tramvaie moderne poloneze de care vor beneficia ieșenii, in cadrul unui proiect implementat cu fonduri euroene. Valoarea contractului a fost de circa 163 de milioane de lei (aproximativ 33,1 milioane de euro). Practic, fiecare tramvai a costat 2,06 milioane de euro. Producătorul din Polonia a semnat contractul cu municipalitatea în primăvara acestui an. Cele 16 tramvaie Pesa au o capacitate de transport totală de 230 de locuri, dintre care, 30 pe scaune fixe, nerabatabile și individuale.

Tramvaiele au aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior și exterior, precum și echipament pentru anunțuri vocale exterioare în stații pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Tramvaiele produse de Pesa au o instalație electrică a echipamentelor de bilete și o instalație de informare a călătorilor atât la interior, cât și la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenți 3D etc.


Pe lângă tramvaiele PESA, Municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie moderne, cu o lungime minimă de 26 de metri, livrate de compania „Bozankaya Otomotiv Mak”, din Turcia. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de peste 167,7 milioane de lei, deasemenea in cadrul unui proiect cu fonduri , prin Programul Operational Regional 2014-2020.

"Primăria îşi respectă promisiunea făcută ieşenilor de a face din transportul în comun un sistem de deplasare smart, sigur, ecologic. Îi invit pe ieşeni să circule cât mai mult cu tramvaiul şi cât mai puţin cu propriul automobil, pentru a arăta că le pasă de oraşul lor, de calitatea aerului pe care-l respirăm. Călătoriile cu tramvaiul se vor desfăşura în condiţii ireproşabile. (…). Inaugurarea a fost marcată printr-un moment oficial, la Palatul Culturii, la prezentarea oficială a tramvaielor au participat ambasadorul Poloniei în România, Maciej Lang, şi o delegaţie a producătorului polonez condusă de Krzysztof Zdziarski, preşedintele PESA Bydgoszcz SA", a declarat primarul Mihai Chirica.


Sursă foto și text: ADR Nord-Est