Imbunatatirea eficientei energetice pentru sediul Primariei din Orasul Babadag, Judetul Tulcea

25.02.2022 | ADR Sud-Est


In data de 19.01.2022, Unitatea Administrativ Teritoriala Orasul Babadag a semnat, in calitate de beneficiar, contractul de finantare pentru implementarea proiectului “Reabilitare, modernizare si dotare sediu central Primarie, str. Republicii, nr.89, Oras Babadag, Judet Tulcea”, cod smis 2014+: 134010.


Valoarea totala a contractului de finantare al proiectului este de 1.134.875,46 lei, din care asistenta financiara nerambursabila solicitata este de 921.297,17 lei, reprezentand 98% din valoarea totala eligibila.

Fondurile nerambursabile sunt asigurate prin Programul Operational Regional 2014 - 2020, Axa Prioritara 3 - “Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon”, Prioritatea de Investiții 3.1B ITI - “Cresterea eficientei energetice în cladirile rezidentiale, cladirile publice si sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistreaza consumuri energetice mari”.

Proiectul vizeaza cresterea eficientei energetice si reducerea costurilor de întretinere pentru sediul administrativ al Primariei din orasul Babadag, cladire construita in anul 1959 si care înregistreaza consumuri energetice mari.


Principalele interventii propuse a fi realizate pana la data de 31.01.2023 sunt:

  • lucrari de izolare termica (termosistem al anvelopei cladirii, pereti exteriori etc; inlocuirea ferestrelor si a usilor existente cu usi si ferestre cu tâmplarie din PVC cu geam termopan);
  • finisaje interioare corespunzatoare standardelor actuale;
  • lucrari de modernizare instalatie sanitara;
  • refacerea instalatiilor electrice;
  • instalatie de încalzire si preparare a apei calde menajere cu ajutorul unei pompe de caldura;
  • lucrari de modernizare sistem de scurgere ape pluviale;
  • dotare cu sistem de aer conditionat.

Prin lucrarile propuse se estimeaza obtinerea unei economii anuale de energie de aproximativ 50% in medie pe parcursul a 12 luni. Totodata proiectul va contribui la limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, respectiv la cresterea calitatii vietii in orasul Babadag.

Beneficiarii proiectului sunt angajatii din cadrul Primariei, cat si cele 8.940 persoane reprezentand populatia orasului Babadag, care vor beneficia de efectele pozitive ale lucrarilor de reabilitare: crearea de locuri de munca, cresterea indicelui de atractivitate a zonei.


Sursă foto și text: ADR Sud-Est