Forumul "ROMÂNIA VIITORULUI"

20.09.2022 | ADR Nord-Est


Recent, s-a desfășurat la București forumul "România viitorului", eveniment organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu ADR Nord-Est (prin Rubik Hub), Comisia Europeană, Banca Mondială și Universitatea Politehnică București.


Elementul central a fost lansarea a două rapoarte - „Starting Up Romania: Diagnosticarea ecosistemului antreprenorial" și „Scaling Up Romania: Un set de politici și instrumente", realizate de către Banca Mondială în cadrul proiectului ROStartup, finanțat de Comisia Europeană, care analizează ecosistemul antreprenorial românesc, realizând un diagnostic și oferind soluții viabile pentru ca investițiile viitoare să aibă cu adevărat impact la nivelul economiei naționale.


Cele două rapoarte reprezintă punctul de plecare și, respectiv, observațiile cheie pentru operaționalizarea primei Strategii Naționale a Ecosistemului de Startup din România, realizată prin ROStartup; analiza datelor culese din piață, urmată de recomandări, reprezintă premisa unui pachet de reforme care să susțină accelerarea antreprenoriatului la nivel național.

Principalele idei expuse de Natasha Kapil - Senior Private Sector Specialist la Banca Mondială, în prezentarea rapoartelor:

  • Recalibrarea politicilor și finanțărilor pentru ecosistem și startup-uri de înaltă calitate;
  • Consolidarea capacității facilitatorilor de dezvoltare din cadrul ecosistemelor;
  • Înființarea unui Hub al Ecosistemului și a unui Fond de Investiții dedicat Startup-urilor.


S-a evidențiat și faptul că mare parte din sumele investite până în prezent, nu au avut impactul dorit, de exemplu, existența unui număr mare de companii/startup-uri înființate și finanțate, dar numai un număr foarte mic dintre acestea sunt inovatoare și produc un real impact la nivel de economie.

Sunt însă exemple de bune practici care dovedesc faptul că această situație poate fi îmbunătățită, unul elocvent fiind programele de accelerare și educație antreprenorială ale Rubik Hub, care au găzduit, în cadrul evenimentului, Demo Day (faza a doua a programului de accelerare Rubik Garage).

La Demo Day, după 4 luni intense de accelerare, cele 22 de startupuri internaționale din cohorta Rubik Garage 2022 și-au demonstrat potențialul pe scenă. S-au acordat 7 premii, iar 10 startupuri au fost selectate pentru a-și continua călătoria de accelerare în programul Link Point, unde vor primi sprijin personalizat pentru derularea unei runde de investiție:

  • Cel mai bun startup - Bloomcoding;
  • Cel mai bun pitch - Chambr;
  • Premiul de popularitate - Chambr;
  • Premiul acordat de cohortă - TULIPR;
  • Premiul ROCAX - Pocket IP;
  • Premiul Startup Wise Guys - TULIPR și stock.estate;
  • Premiul SeedBlink - Bloomcoding.

Evenimentul a fost onorat de prezența Primului Ministru - dl Nicolae Ciucă și a domnilor Miniștri Sebastian Burduja - Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sorin Câmpeanu - Ministerul Educației, Marcel Boloș - Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Florin Spătaru - Ministerul Economiei.


Din partea Comisiei Europene au fost prezenți dl Normunds Popens - Director General DG Regio, împreună cu dna Iva Maric - Manager de Program DG Regio, precum și dl Mario Nava - Director General DG Reform, care a transmis un mesaj înregistrat de susținere a inițiativei și evenimentului.

Echipa Băncii Mondiale a fost reprezentată prin dna Anna Akhalkatsi - Country Manager și Natasha Kapil.

Au fost prezențe, în aula Universității Politehnice București, și celelalte Agenții pentru Dezvoltare Regională din România, precum și fonduri de investiții, startup-uri, universități, ambasade, institute de cercetare și dezvoltare.

Cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării s-a reușit aducerea acestui subiect în atenția guvernului, la cel mai înalt nivel și este îmbucurător faptul că există asumarea autorităților guvernamentale pentru a merge mai departe cu inițiativa ROStartup, pentru impact real în ecosistem

ROStartup este o inițiativă comună - publică și privată, pornită de la o nevoie reală a comunității de a avea o voce și o strategie comune, care își propune să faciliteze crearea primei Strategii Naționale a Ecosistemului de Startup din România și să aducă o schimbare la nivel macro, atât în ceea ce privește cadrul legislativ, cât și zonele de investiții publice și private.

Proiectul ROStartup a fost realizat cu sprijin tehnic din partea Direcției Generale Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) din cadrul Comisiei Europene și implementat în colaborare cu echipa de experți a Băncii Mondiale împreună cu ADR Nord-Est, prin Rubik Hub.


Sursă foto și text: ADR Nord-Est