Conferințe locale pentru analiza proiectelor europene și pregătirea de noi inițiative de dezvoltare

14.04.2022 | ADR Centru


Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, alături de Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului județul Alba vor organiza - în zilele de 7 și 8 aprilie 2022, la Cîmpeni și respectiv Alba Iulia - două evenimente prin care se vor analiza rezultatele obținute în atragerea de fonduri europene și impactul proiectelor de dezvoltare, cu toți reprezentanții administrației publice locale, în vederea pregătirii de noi cereri de finanțare pentru comunitățile din Alba.

În cadrul întâlnirii vor fi abordate și teme de viitor, privind pregătirea de noi proiecte, în special în cadrul PNRR, fiind abordate și aspecte precum corelarea între strategiile locale de dezvoltare și cerințele noilor programe de finanțare europeană. Dezbaterile vor viza aspectele practice privind modul în care localitățile pot beneficia de resursele europene și felul în care informațiile relevante pot fi obținute repede de către administrație. Participanții, reprezentând toate primăriile din județ, vor discuta cu conducerea județului Alba despre problemele întâmpinate în implementarea cererilor de finanțare, precum și despre programele de finanțare deja lansate prin pentru pregătirea viitoarelor proiecte, inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României.


"Cu toții ne dorim să avem un sistem adaptat nevoilor locale de dezvoltare și este necesar să învățăm din lecțiile perioadelor anterioare de finanțare, să discutăm concret cu actorii interesați din mediul public și privat despre modul în care administrația publică răspunde nevoilor cetățenilor, prin implementarea proiectelor finanțate cu fonduri europene. La nivel național, se pregătește semnarea Acordului de Parteneriat cu Uniunea Europeană, prin care vor fi atrase fondurile pentru dezvoltare. Dar, în aceste zile se lansează tot mai multe axe din cadrul PNRR și trebuie să informăm toți actorii interesați despre aceste oportunități de finanțare. Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) este conceput de așa manieră încât să asigure un echilibru optim între prioritățile Uniunii Europene și necesitățile de dezvoltare ale României, în contextul recuperării după criza COVID-19. care a afectat semnificativ țara, așa cum a afectat întreaga Uniune Europeană și întreaga lume. Vom discuta, deci, cu partenerii noștri din județul Alba cum putem să-i sprijinim în demersul lor de a-și realiza proiecte esențiale din fiecare localitate, prin atragerea eficientă a fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană", a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Conferințele - având denumirea "Inițiative și perspective locale de dezvoltare!" - sunt propuse a se desfășura în format fizic, în data de 7 aprilie 2022, începând cu ora 10.45, la Liceul Tehnologic din Câmpeni, Strada Izvoarelor, nr. 2 și în data de 8 aprilie 2022, începând cu ora 9.45, la Sala "Mihai Viteazu" (100) a Instituției Prefectului Alba, str. Ion I. C. Brătianu, nr. 1, municipiul Alba Iulia.

În cadrul fiecărei Conferințe vor fi prezentate și discutate teme de mare interes pentru comunitățile locale, cum sunt: oportunitățile de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, programele europene ce vor fi disponibile spre accesare în perioada 2021-2027, dar și alte teme de interes precum dezvoltarea turismului în județul Alba, atragerea de investitori și sprijinirea mediului de afaceri.


Sursă foto și text: ADR Centru