Conferința regională pentru "Prezentarea Platformei MYSMIS 2021/SMIS 2021+, a manualului beneficiarului și a structurii ghidurilor finale ale beneficiarului din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027" organizată la Cluj-Napoca, în data de 31 mai 2023

15.06.2023 | ADR Nord-Vest și ROREG


Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și ROREG - Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România au organizat, în parteneriat, conferința regională pentru "Prezentarea Platformei MYSMIS 2021/SMIS 2021+, a manualului beneficiarului și a structurii ghidurilor finale ale beneficiarului din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027".


Conferința a avut loc în data de 31 mai 2023, la Hotelul "Univers T" din Cluj-Napoca și a reunit un număr total de 167 de participanți. Evenimentul a debutat cu discursul inaugural al Directorului General Adjunct și Șefului AM al Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, Petru Alboi-Șandru, care le-a vorbit participanților despre scopul conferinței regionale și a adus în atenția publicului câteva aspecte importante de care ar trebui ținut cont în perioada imediat următoare.

Larisa Petcu, șef al Departamentului Gestionare, Monitorizare și Evaluare PRNV a prezentat modalitățile de simplificare ale procedurilor de gestionare a fondurilor europene în perioada 2021-2027, structura solicitantului conform Ordinului 1777, cât și exemple practice din ghidurile solicitantului 371 A, 521 și 481 A. Au fost prezentate în detaliu cele trei măsuri care au stat la baza procesului de simplificare al procedurilor de gestionare a fondurilor europene, respectiv Ordonanța de urgență nr 23 din 12 aprilie 2023, Ordinul 1777 din 3 mai 2023 și Ordinul 2041 din 25 mai 2023. Alte precizări importante au inclus: acțiunile sprijinite în cadrul apelurilor, condițiile de eligibilitate, exemple de indicatori de etapă, detalii privind modalitatea de completare și depunere a cererilor de finanțare, procesele de evaluare, selecție și contractare ale proiectelor, cât și aplicarea pragului de excelență.


Ionuț Stancovici, fondatorul asociației "Caiac Smile" a prezentat activitățile întreprinse de organizația sa, în cadrul celor cinci ani de activitate, în scopul inițierii persoanelor cu dizabilități în activități sportive precum caiac și schi. De asemenea, au fost prezentate propuneri pentru integrarea măsurilor de accesibilitate în cadrul unor viitoare proiecte de infrastructură. Alex Benchea, invitat special al asociației "Caiac Smile" și-a prezentat experiențele sale în calitate de alpinist "nevăzător" pe varfurile Munților Elbrus, Aconcagua, Kilimanjaro și Mont Blanc, detaliind importanța acestor activități în drumul său spre independență și autodepășire.

Seria prezentărilor a fost continuată de Codrina Andrioaiei, Expert cu rol de ofițer nereguli, care a oferit detalii referitoare la "Manualul beneficiarului privind implementarea proiectelor PR Nord-Vest 2021-2027". A fost explicată importanța manualului în dobândirea de informații esențiale celor trei etape de dezvoltare ale proiectului, respectiv faza de redactare a proiectului, etapa de implementare și perioada de durabilitate. Participanții au primit informații referitoare la importanța manualului pentru obținerea de informații utile în vederea respectării legislației europene și naționale și totodată informații referitoare la prevederile cuprinse în contractele de finanțare.


Platforma MYSMIS 2021/SMIS 2021+, cât și modalitatea de utilizare a acesteia au fost prezentate de către Raul Bogariu, Expert cu rol de ofițer IT- SMIS. Prezentarea a cuprins numeroase exemplificări cu privire la modalitatea de completare a datelor, modalitatea de încărcare a documentelor justificative, cât și o serie de exemplificări practice pornind de la solicitările și întrebările punctuale ale participanților.

Conferința regională s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul căreia participanții au avut ocazia să obțină explicații și clarificări suplimentare din partea experților ADR NV referitoare la subiectele dezbătute în cadrul conferinței.

Albumul foto realizat in cadrul conferinței poate fi descărcat aici.


Sursă foto și text: ADR Nord-Vest și ROREG