Conferința regională: ”Împreună dobândim competențe noi pentru viitor!”

24.11.2021 | ADR Centru


Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Asociația Agențiilor de Dezvoltare Regională din România – ROREG, au organizat împreună, în format online conferința regională ”Împreună dobândim competențe noi pentru viitor!”, în data de 23.11.2021.


În cadrul conferinței regionale au fost abordate teme referitoare la corelarea intervențiilor finanțate prin diverse programe de sprijin și la creșterea capacității administrative în rândul beneficiarilor din mediul public. Astfel, acest eveniment a avut rolul de a pregăti procesul de selecție a participanților la viitoarele sesiuni de instruire care vor fi organizate pentru creșterea competențelor și un schimb de bune practici, în cadrul proiectului ”Sprijin pentru eficientizarea gestionării și implementării FESI la nivelul autorităților publice locale de la nivelul orașelor, municipiilor și județelor din România”. De asemenea, speakerii participanți la eveniment au adus în atenția participanților lecțiile învățate din exercițiile anterioare de programare, problemele întâmpinate în implementarea proiectelor și soluțiile identificate pentru rezolvarea acestor probleme, fiind incluse discuții privind simplificarea documentelor de accesare a fondurilor europene, pliate pe realitățile regionale, cu accent pe modul de pregătire a procedurilor de achiziții publice și a etapelor de evaluare, selecție și contractare a proiectelor. Astfel, lecțiile învățate s-au axat pe etapele de selecție, evaluare și contractare, implementarea și monitorizarea proiectelor contractate, buna derulare a procedurilor de achiziții publice în cadrul proiectelor, generarea de idei și propuneri de proiecte care pot fi înscrise în portofoliul de proiecte finanțabile prin Programul Operațional Regional CENTRU 2021-2027, dar și alte proiecte derulate de ADR Centru pentru susținerea politicilor de dezvoltare regională, și o analiza a resurselor umane.

„Menirea ADR Centru este de a elabora și de a pune în practică planurile și strategiile concepute în parteneriat, de a contribui la identificarea și utilizarea eficientă a resurselor financiare și umane, pentru sprijinirea comunităților din Regiunea Centru, precum și de a atrage noi resurse. Această misiune contribuie și sprijină de asemenea misiunea principală a Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG care își propune să contribuie la formarea unor instituții/administrații puternice la nivel regional, susține procesul de descentralizare regională și a transferului de competențe către nivelul regional și local, în special în ceea ce privește gestiunea fondurilor europene, promovează abordări inovative la nivel național în gestionarea proiectelor cu finanțare europeană și de asemenea dorește o colaborare între regiuni la toate nivelurile. Ne dorim ca în viitoarea perioada de programare POR 2021-2027, Regiunea Centru să rămână o regiune puternică, sustenabilă, competitivă pe plan european, iar prin susținerea și întărirea proceselor de dezvoltare ne dorim să acoperim cât mai mult necesitățile de dezvoltare a tuturor unităților administrativ teritoriale ale Regiunii Centru, scopul comun fiind implementarea eficientă a fondurilor europene, dedicate dezvoltării regionale”, a declarat Simion Cretu, Director General ADR Centru.

Conferința online desfășurată, pe platforma ZOOM, a avut peste 200 de participanți, mai mult de 100 dintre aceștia s-au pliat pe grupul țintă, respectiv persoane care au derulat și doresc să deruleze în continuare proiecte cu fonduri europene în cadrul instituțiilor pe care le reprezintă: consilii județene, municipii reședință de județ și orașe din România. Înregistrarea conferinței este deschisă tuturor persoanelor interesate de tematicile discutate, care doresc să asculte, să găsească inspirație în cadrul înregistrării video disponibile aici: https://youtu.be/8z5M8VNFNuM

Agenda completă a conferinței, precum si prezentările speakeriilor participanți la eveniment, sunt atașate acestui material de presă.

Conferința regională este organizată în cadrul proiectului ”Sprijin pentru eficientizarea gestionării și implementării FESI la nivelul autorităților publice locale de la nivelul orașelor, municipiilor și județelor din România”, cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020.

Prezentare info ROREG
Click pentru a descărca
Prezentare ESC
Click pentru a descărca
Prezentare financiar si monitorizare
Click pentru a descărca
Prezentare Achizitii
Click pentru a descărca
Prezentare conferinta POR 2021-2027
Click pentru a descărca
Prezentare proiecte Politici dezvoltare regionala
Click pentru a descărca
Prezentare studiu digitalizare
Click pentru a descărca
Agenda conferinta regionala online Roreg
Click pentru a descărca

Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – Asociația ROREG reprezintă un organism neguvernamental, creat în anul 2005, care reunește cele 8 Agenții pentru Dezvoltare Regională din România. Scopul Asociației ROREG este de a reprezenta interesele membrilor săi la nivel național, cât și la nivel internațional, în vederea sprijinirii dezvoltării lor instituționale și a promovării unei abordări comune și unitare în ceea ce privește dezvoltarea regională și implementarea programelor cu finanțare europeană. Mai multe informații despre activitatea Asociației ROREG puteți găsi pe pagina web: www.roreg.eu


Sursă foto și text: ADR Centru