Conferinta de lansare a Programului Regional Bucuresti-Ilfov 2021-2027

01.02.2023 | ADR București-Ilfov


Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI) a organizat în data de 31 ianuarie 2023, orele 10.00-14.00, la Hotel Athénée Palace din București, conferința de lansare a Programului Regional București-Ilfov 2021-2027.

Au fost prezenți reprezentați ai autorităților publice locale și naționale, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și ai mediului academic și ai societății civile.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate cele 8 priorități ale noului program, cu un buget de peste 1,4 miliarde Euro pentru proiecte, bani care “vor trebui investiți, nu doar cheltuiți” de către autoritățile locale și instituțiile publice din regiune, dar și de mediul privat, până în 2029. Aproape o treime dintre investițiile programului vor fi destinate mediului privat pentru investiții, inovare și digitalizare, restul finanțării fiind alocată pentru proiecte de digitalizare a serviciilor publice locale, eficiență energetică și consolidări, spații verzi și proiecte de mobilitate verde, accesibilitate la rețele europene de transport, siguranță rutieră și, nu în ultimul rând, infrastructură educațională, începând cu creșele si terminând cu universitățile.

Pe lângă prezentarea priorităților, directorul general al ADRBI, dl Dan Nicula, a prezentat audienței și principalele provocări pentru implementarea programului în primii ani, precum și un calendar al lansărilor de apeluri de proiecte prin care se vor putea accesa finanțările.

O importanță deosebită va fi acordată întăririi parteneriatelor regionale, având drept scop nu doar informarea, ci și participarea celor interesați la implementare. Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, în calitate de Autoritate de Management pentru acest nou program, are responsabilități sporite, dar și o mai mare deschidere spre abordarea partenerială pentru obținerea celor mai bune rezultate prin proiecte de calitate, acesta fiind, poate, unul dintre principalele rezultate pozitive ale descentralizării programelor regionale, alături de creșterea substanțială a alocării față de perioadele anterioare.

Un moment festiv a fost reprezentat de semnarea acordului dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov „Împreună pentru creșterea regiunilor”. Semnatarii se angajează la o colaborare susținută și pro-activă pentru a asigura implementarea fondurilor europene dedicate Regiunii București-Ilfov, orientarea investițiilor către nevoile identificate la nivel local, dezvoltarea regiunii în spirit european, astfel încât să devină mai competitivă, mai accesibilă, mai sustenabilă și mai atractivă.


1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5


Sursă foto și text: ADR Bucuresti-Ilfov