Centre comunitare în două comune din Olt și Gorj, cu fonduri europene

22.11.2022 | ADR Sud-Vest Oltenia


Servicii medicale, sociale și educaționale, toate grupate în două centre comunitare destinate comunităților vulnerabile, în scopul combaterii sărăciei și promovării incluziunii sociale. Acestea vor funcționa în localitățile Stoenești - Olt și Roșia de Amaradia - Gorj, fiind vorba de finanțări din fonduri europene.

Banii necesari pentru realizarea proiectelor au fost atrași de autoritățile locale din cele două comune prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, din dorința de a veni în sprijinul celor care au cea mai mare nevoie de ajutor cu soluții concrete, care vizează îmbunătățirea accesibilității și calității serviciilor medicale, furnizate integrat cu cele educaționale și de asistență socială.

Contractele de finanțare au fost semnate astăzi, 8 noiembrie, de către domnul Alexandru Stănescu, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, împreună cu domnul Alexandru Damian, primarul comunei Stoenești, și domnul Ion Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.


"Cele două comune, la fel ca multe alte localități din țară, se confruntă cu problema inexistenței unor infrastructuri adecvate, care să fie destinate oferirii de servicii medicale, sociale și educaționale, absolut necesare populației. Foarte multe persoane sunt victime ale unor forme diverse de excluziune socială sau sunt expuse unui risc ridicat de excluziune, cauza principală fiind sărăcia. Din acest motiv, centrele comunitare care vor fi realizate cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, erau o necesitate și suntem convinși, atât eu, cât și domnii primari, că acestea vor contribui decisiv la incluziunea socială a celor vulnerabili", a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

Întrucât în comuna olteană Stoenești nu există o clădire în care să poată funcționa centrul comunitar, autoritățile locale au decis ca acesta să fie amenajat într-un ansamblu format din opt containere dotate cu sistem de încălzire și instalații sanitare, amplasate pe o platformă. Containerele vor fi amenajate și dotate corespunzător, cu mobilier, echipamente și aparatură medical, astfel încât activitatea să se poată desfășura în cele mai bune condiții.

Cel de-al doilea contract de finanțare semnat astăzi vizează construirea unei clădiri cu destinația de centru comunitar integrat în comuna gorjeană Roșia de Amaradia. Centrul va avea cabinete pentru consiliere medicală, asistență socială, consiliere/mediere școlară, medicină de familie, educație sanitară și birou pentru personal. Spațiile vor fi, de asemenea, dotate cu mobilier, echipamente și aparatură medicală.

Peste 2.900 de persoane vor beneficia de noile investiții care au termen de finalizare sfârșitul anului 2023. Proiectul implementat de Primăria comunei Stoenești are o valoare totală de aproximativ 507 mii de lei și o finanțare nerambursabilă de 485 de mii de lei, în timp ce investiția derulată de Primăria comunei Roșia de Amaradia se ridică la 477 de mii de lei, din care 460 de mii de lei este finanțarea nerambursabilă.


Ambele proiecte sunt implementate în cadrul Axei prioritare 8, Obiectivul specific 8.1 - Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate, Operațiunea B - Centre comunitare integrate.


Sursă foto și text: ADR Sud-Vest Oltenia