ADR Sud-Vest Oltenia și autoritățile doljene, discuții privind oportunitățile de finanțare prin Programul Regional

13.03.2023 | ADR Sud-Vest Oltenia


Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest (PR SV) Oltenia 2021-2027, a organizat, în data de 9 martie, împreună cu Consiliul Județean (CJ) Dolj, o întâlnire de lucru cu potențialii beneficiari ai Programului.

La evenimentul care s-a desfășurat la Palatul Administrativ din Craiova, au fost prezenți, alături de conducerea și experții din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia, președintele CJ Dolj, domnul Cosmin Vasile, primarul municipiului Craiova, doamna Lia-Olguța Vasilescu, și reprezentanți ai autorităților publice locale din mediul urban și rural din județ.


"Am dorit să ne întâlnim cu toții pentru că sunt teme de interes pentru perioada următoare, pentru primăriile din județ. Vorbim despre Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 și despre Programul Tranziție Justă, care creează o serie de oportunități pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare primărie, de a atrage fonduri europene. De asemenea, sunt câteva teme propuse de dumneavoastră de-a lungul timpului, ca de exemplu, achizițiile cu clauză suspensivă și alte tipuri de proceduri pe care este bine să le înțelegem și să le lămurim. Sunt alături de noi primari de orașe sau de municipii, dar și primari de comune care au posibilitatea să aplice pe Programul Regional, vor fi apeluri privind eficiența energetică a clădirilor publice sau intervenții asupra școlilor. Sunt multe oportunități, să nu pierdem niciuna, pentru că avem toată deschiderea, toată susținerea ADR Sud-Vest Oltenia. Acum, Autoritatea de Management este la nivel regional și interesul nostru este să atragem cele 1,2 miliarde de euro alocate Olteniei", a spus președintele CJ Dolj, domnul Cosmin Vasile.

"Este o oportunitate pentru noi să ne întâlnim astăzi, să vă prezentăm ceea ce ne propunem să facem în acest exercițiu financiar. După cum știți, este o noutate faptul că ADR Sud-Vest Oltenia gestionează un program realizat integral la nivelul regiunii - Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, cu o alocare de 1,2 miliarde de euro, pentru care suntem Autoritate de Management. De asemenea, vom gestiona, ca Organism Intermediar, Programul Tranziție Justă, cu o alocare de 950 de milioane de euro pentru județele Dolj și Gorj, dar și Programul Sănătate, cu o alocare de 750 de milioane de euro pentru regiunea noastră, din care cea mai mare parte, 416 milioane de euro, va merge către Spitalul Regional de Urgență Craiova. Urmează să semnăm acordurile pentru aceste două programe", a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.


În data de 6 februarie 2023, ADR Sud-Vest Oltenia a lansat în consultare publică Ghidurile Solicitantului pentru mai multe priorități de investiții aferente Programului Regional: eficiență energetică - investiții în clădirile publice, infrastructură educațională - învățământ primar și secundar, accesibilitate și conectivitate la nivel județean - drumuri județene și soluții de descongestionare a traficului.

În acest context, este important ca autoritățile publice locale să își definitiveze propunerile de proiecte prioritare, transpuse într-un portofoliu coerent, care să răspundă nevoilor locale de dezvoltare și să fie finanțabile din prioritățile Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.

Astfel, în cadrul întâlnirii de lucru organizate de ADR Sud-Vest Oltenia în colaborare cu CJ Dolj, au fost prezentate prioritățile de finanțare ale PR SV Oltenia 2021-2027, bugetul alocat, ghidurile specifice care s-au aflat în consultare publică și aspecte privind achizițiile publice. Totodată, au fost oferite detalii despre aplicarea principiului DNSH și al imunizării la schimbările climatice.

ADR Sud-Vest Oltenia va continua seria întâlnirilor și consultărilor cu autoritățile publice locale din regiune, iar următorul județ aflat pe listă este județul Gorj.


Sursă foto și text: ADR Sud-Vest Oltenia