Un nou proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020 va permite crearea unui nou incubator de afaceri în județul Harghita, pentru domeniile textile și pielărie, unde vor funcționa 15 firme și vor fi create cel puțin 35 noi locuri de muncă. Acest lucru va deveni realitate până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a semnării contractului de finanțare pentru investiția ”Înființarea unui Incubator de afaceri sectorial în Orașul Cristuru Secuiesc”, în valoare totală de peste 6,75 milioane lei, din care peste 3,38 milioane euro este finanțarea nerambursabilă. Domnii Borboly Csaba, Președinte CJ Harghita și Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat electronic acest contract de finanțare, în cadrul unui eveniment desfășurat online pe platforma Zoom. De acest obiectiv va beneficia comunitatea de afaceri locală, sub coordonarea Consiliului Județean Harghita și al municipalității din Cristuru Secuiesc.
Structura bugetului și finanțare:
Din valoarea totală a proiectului de 6.751.495,61 lei, finanțarea nerambursabilă solicitată este de 3.386.317,69 lei (aproape 700.000 euro). Bugetul total gestionat de CJ Harghita, în calitate de lider de proiect, este de 4.388.472,16 lei, iar Primăria Cristuru Secuiesc va beneficia de un volum total de 2.363.023,45 lei. Contribuțiile la cheltuielile eligibile și neeligibile ale investiției - cofinanțarea asigurată de cele două Unități Administrativ Teritoriale din Harghita – reprezintă jumătate din valoarea cheltuielilor, respectiv mai mult de 3,36 milioane lei. Fondurile nerambursabile alocate provin din bugetul Regiunii Centru alocat prin Prioritatea de investiții 2.1B a Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru care au fost alocate fonduri nerambursabile de peste 77 milioane lei și au fost până în prezent contractate, inclusiv cu acesta, 8 proiecte a căror valoare totală este de aproape 100 milioane lei.
”Acest incubator de afaceri va oferi spații și logistică pentru cel puțin 15 societăți comerciale din domeniul industriilor locale. Vom sprijini astfel firmele locale din textile și pielărie, pentru dezvoltarea de activități comerciale profitabile, dar și pentru crearea de noi locuri de muncă pentru cetățeni. După cum am anunțat, Consiliul Județean Harghita își dorește ca, în parteneriat cu conducerile orașelor din județ, să se construiască câte un incubator de afaceri în fiecare din aceste orașe. La Odorheiu Secuiesc sunt deja două, iar Harghita Business Center, care funcționează la capacitate maximă, este un exemplu în ceea ce privește necesitatea acestui tip de instituții. Sperăm ca, în Miercurea Ciuc, un incubator de afaceri să fie dedicat domeniul creativ, care să se dezvolte în clădirea de la Jigodin Băi, de lângă izvorul de apă minerală. Iar în cel mai scurt timp dorim să demarăm și investițiile de la incubatorul de afaceri din Bălan, finanțat tot prin POR 2014-2020”, a declarat domnul Borboly Csaba, președintele CJ Harghita.
Ce se va realiza din fondurile proiectului?
Investiția prevede înființarea unui incubator de afaceri sectorial în domeniul industriei ușoare, cu accent pe prelucrarea textilelor și pielărie, pe strada Harghitei, nr 14, în apropiere de Grupului Școlar ”Zeyk Domokos”, din orașul Cristuru Secuiesc. Construcția care urmează a fi realizată se compune din două corpuri: Corp A - Atelier(e), respectiv Corp B - Atelier(e) și Birouri, actualele corpuri de clădire C6, C9 și C10 vor fi demolate. Se propune realizare de lucrări de construcții cu scopul reabilitării și modernizării constructive a unui imobil care va fi compartimentat astfel încât să permită activități ale industriilor creative din domeniu, dar și depozitarea materiilor prime și produselor finite. Fiecare atelier va avea acces separat pentru manipularea materialelor, respectiv pentru personalul agenților economici.
Structura incubatorului de afaceri va fi alcătuită din spații dotate cu toate facilitățile necesare și cu diferite funcționalități, adaptate cerințelor de funcționare ale firmelor incubate, respectiv: recepție, birouri, spații de producție și de depozitare, săli de conferințe/ședințe, spații administrative, spații pentru birotică și arhivare, spații pentru pauze de masă, grupuri sanitare, vestiare și spatii tehnice.
”Au trecut peste patru ani de când Harghita Business Center este o prezență semnificativă în peisajul de afaceri din județul Harghita. Este vorba tot de o investiție realizată prin Programul Operațional Regional, din perioada 2007-2013. Acest nou incubator din Cristuru Secuiesc va asigura dezvoltarea și întărirea relației de parteneriat între sfera antreprenorială și administrația publică județeană, precum și cu ceilalți actori ai vieții socio-economice, prin dezvoltarea de noi afaceri, prin organizarea de misiuni economice și a dezbaterilor în grupuri de lucru pentru antreprenori, pentru reprezentanții comunităților locale, pentru instituțiile publice. În acest moment, în Regiunea Centru funcționează 5 incubatoare de afaceri, unul dintre ele fiind în județul Harghita. Tot în acest județ se vor dezvolta încă trei astfel de structuri, finanțate prin POR 2014-2020. Pe lângă actuala investiție de la Cristuru Secuiesc, avem în implementare un proiect similar la Odorheiu Secuiesc, contractat în 2019, iar în scurt timp se va contracta și proiectul de la Bălan, unde valoarea totală a investiției va depăși 7 milioane lei. Aceste centre de afaceri subliniază preocuparea administrației publice locale din Harghita pentru dezvoltarea mediului de business. În final, pe lângă sprijinirea investitorilor, aceste structuri asigură crearea unui climat favorabil producției și serviciilor, firmelor mici și mijlocii, întărind relațiile dintre sectorul public și cel privat. Atât noi, ADR Centru, cât și Consiliul Județean Harghita dorim să creăm cele mai bune posibilități de informare reciprocă, pentru o mai bună gestionare a problemelor cu care se confruntă antreprenorii și pentru creșterea eficienței în administrația publică”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Când se va finaliza proiectul și ce servicii vor fi oferite?
Se dorește atragerea a 15 firme în incubatorul sectorial și menținerea unui număr de 9 firme la 3 ani de la finalizarea investiției realizate prin ajutor de stat. Totodată, se estimează că firmele incubate vor crea un număr de 35 locuri de muncă. Beneficiarul proiectului, UAT Județul Harghita, care dezvoltă investiția în parteneriat cu UAT Cristuru Secuiesc, estimează că până în 30.12.2022, construcția clădirilor va fi gata și aici vor fi oferite toate serviciile suport necesare pentru dezvoltarea mediului antreprenorial din municipiu, respectiv pentru incubarea și accelerarea afacerilor locale. Aceste servicii pot include: evaluarea potențialului ideii de afaceri, a potențialului inovativ, stabilirea modelului de business, elaborarea planului de afaceri, inclusiv a proiecțiilor financiare ale afacerii. Complementar se vor oferi servicii administrative, de contabilitate, servicii profesionale juridice, legale, servicii de marketing și mentorat, dar și consultanță în obținere de finanțare.
Sursă foto și text: ADR Centru