Eveniment unic pentru România - Semnarea Acordului de Parteneriat dintre România și Comisia Europeană

10.10.2022 | ADR Centru


Sala Unirii din Alba Iulia, o locație reprezentativă pentru trecutul și viitorul României, a fost din nou gazdă pentru un eveniment unic și foarte important pentru procesul de dezvoltare regională, realizat cu sprijinul fondurilor europene: semnarea Acordului de Parteneriat între România și Comisia Europeană, document în baza căruia România va beneficia de alocări nerambursabile în valoare de 31,5 miliarde de euro, fonduri europene, în următorii 7 ani, pentru dezvoltarea infrastructurii țării.


"Este un moment unic, deoarece este prima dată, din 2007 de când România este stat membru al UE, când România semnează în țară Acordul de parteneriat cu Comisia Europeană. Este în același timp un moment foarte important, istoric pentru noi aș putea spune fără falsă modestie, deoarece acest Acord prevede și o primă formă de descentralizare a fondurilor alocate pentru dezvoltare regională. Resursele alocate pentru finanțarea regiunilor sunt direcționate acum direct către acestea, deciziile se vor lua cu implicarea directă a autorităților publice locale. Noile programe de finanțare sunt elaborate pe nevoile concrete ale regiunilor, adaptate pe cerințele Comisiei Europene și implementate cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Este un exercițiu pentru noi, cele 8 regiuni ale României, și o provocare destul de importantă deoarece vom elimina timpul necesar verificării de către ministere, dar vom avea o mult mai mare responsabilitate acum, a derulării programului și proiectelor. Sper ca, peste 8 ani, să ne revedem aici și să putem sta mândri în fața tuturor, știind că absorbția fondurilor europene a asigurat o dezvoltare reală și acest exercițiu a fost un succes pentru noi: regiuni, consilii județene, primării, ONG sau firme private, dar mai ales pentru noi, cetățenii", a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.


Importanța documentului semnat în 5 octombrie 2022, este covârșitoare pentru dezvoltarea durabilă a României. Declarația de adoptare a Acordului de parteneriat a fost semnată de către domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Primul-Ministru al României, de către doamna Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune și Reforme și de domnul Marcel Ioan Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Peste 140 de persoane din țară și din străinătate au fost prezente azi în Sala Unirii la acest eveniment, reprezentând Comisa Europeană, Reprezentanța de la București a Comisiei Europene, Guvernul României și MIPE, dar și reprezentanții celor 8 ADR-uri din România, inclusiv din partea Regiunii Centru, gazde fiind Județul Alba, Municipiul Alba Iulia și ADR Centru.


După momentul solemn în care s-a intonat Imnul Uniunii Europene și Imnul României, reprezentanții celor două entități finanțatoare, alături de gazde și organizatori au susținut scurte alocuțiuni subliniind relevanța acestui moment pentru oameni, pentru municipiu, județ și regiune.


Evenimentul a continuat cu vizita înalților demnitari ai Comisiei Europene și ai Guvernului României la câteva proiecte relevante pentru comunitate și prezentarea impactul acestora asupra vieții cetățenilor, respectiv cele cinci proiecte de finanțare europeană prin care Cetatea Vauban a fost redescoperită, valorizată și redată cetățenilor. Au mai fost vizitate proiectele de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia modernizat prin trei proiecte Regio, dar și o firmă privată relevantă, unde lucrează peste 500 de angajați. În fiecare dintre aceste locuri s-a discutat, nu doar despre beneficiile finanțărilor europene, dar și despre problemele de care se lovesc în prezent edilii, managerii și antreprenorii pe piața aprovizionării cu energie și pe piața muncii.

Textul "Declarație a României și a Comisiei Europene cu ocazia semnării Acordului de parteneriat pentru fondurile implementate în gestiune partajată în perioada de programare 2021-2027" este atașat în facsimil. Comunicat emis de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, având în vedere calitatea sa de Autoritate de Management pentru Programul Regional CENTRU 2021-2027.


Informații background

În perioada 2021-2027, statele membre ale Uniunii Europene vor avea la dispoziție 1,8 trilioane euro prin Cadrul financiar multianual 2021-2027 (1.074,3 miliarde euro) și pachetul de relansare economică Next Generation EU (750 miliarde euro) pentru a sprijini recuperarea din pandemia COVID-19 și implementarea priorităților UE pe termen lung, prin diferite politici în diferite zone.

Valoarea fondurilor europene care sunt alocate României în perioada 2021-2027 este de 81 miliarde euro. Acestea se vor aloca de către Comisia Europeană prin fonduri, programe și politici, scopul finanțării fiind de a contribui la o Uniune Europeană care protejează, capacitează și apără. Defalcat, bugetul total al României e constituit din 31,5 miliarde euro alocați prin Politica de Coeziune, 2,51 miliarde euro alocați prin Fondul de Tranziție Justă, 29,2 miliarde euro alocați prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR) și un buget de 19,38 miliarde euro alocat prin Politica Agricolă Comună. Acest buget modern va susține dezvoltarea și modernizarea României, contribuind astfel la construcția strategică a unei Uniuni Europene mai inteligentă, mai verde, mai conectată, mai socială și apropiată de cetățenii săi.

În cadrul Politicii de Coeziune și în cooperare cu Comisia Europeană, fiecare stat membru a pregătit propriul său Acord de Parteneriat, un document strategic pentru programarea investițiilor. Acest document se axează pe prioritățile UE, stabilind strategia și prioritățile de investiții identificate de statul membru și prezintă o listă a programelor naționale și regionale care urmează să fie implementate.


Prin bugetul de 31,5 miliarde euro alocat României, Comisia Europeană propune modernizarea Politicii de Coeziune, care este principala politică de investiții a UE, una dintre cele mai tangibile expresii a solidarității. Aprobarea de către Comisia Europeană (în 26.07.2022) a Acordului de parteneriat transmis de către România (în 14.04.2022) dă undă verde demarării procesului de implementare a Programelor Operaționale care vor contribui la promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale a regiunilor României, a tranziției către o societate verde și digitală, a dezvoltării unei economii competitive, inovatoare și orientate către export. Separat de Acordul de Parteneriat, România a finalizat şi trimis către Comisia Europeană toate cele 16 Programe Operaționale cuprinse în Politica de Coeziune 2021- 2027.

Comunicatul privind aprobarea Acordului de Parteneriat: http://www.adrcentru.ro/comunicare/tara-noastra-va-beneficia-de-peste-315-miliarde-euro-pentru-dezvoltare-in-perioada-2021-2027/.


Sursă foto și text: ADR Centru