Promovarea valorilor cultural religioase din municipiul Tulcea

25.01.2022 | ADR Sud-Est


Proiectul ”Conservarea, protejarea si punerea in valoare a monumentului istoric Biserica ortodoxa „Sfantul Gheorghe” din Municipiul Tulcea, judetul Tulcea” SMIS 139720 este implementat de Parohia Sf. Gheorghe Tulcea si isi propune promovarea valorilor cultural religioase, integrarea acestui obiectiv in circuitul turistic cultural-istoric si religios, precum si atragerea de turisti.


Lacasul de cult, numit si „Biserica Bulgareasca”, „Biserica cu Ceas”' a fost cladit in anul 1852 de comunitatea bulgara din localitate, este alcatuit din biserica si turnul clopotnita si este inscris pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Tulcea, avand statut de monument istoric grupa B. Principalele lucrari avute in vedere vizeaza: refacerea structurii acoperisului, reabilitarea finisajelor exterioare si interioare ale Bisericii, dotarea cu mobilier; restaurarea elementelor de tamplarie; reabilitarea finisajelor exterioare la Corpul Turnului si amenajarea camerei cu caracter muzeal din turn si a altor incaperi; amenajarea mormantului din piatra al ctitorului; lucrari de consolidare a structurii Bisericii si Turnului; interventii la elementele de imprejmuire - refacerea gardului si realizarea imprejmuirii cu un soclu de beton armat.

Proiectul prevede, de asemenea, instalarea unui sistem de sonorizare care va fi utilizat in timpul slujbelor, a unui sistem de climatizare in interior si a unui sistem de supraveghere video. Proiectul propune crearea de facilitati pentru persoanele cu dizabilitati. La turnul clopotnita se va monta un lift exterior astfel incat aceste persoane vor avea acces la camera muzeala din interiorul turnului. Pentru a veni in sprijinul nevazatorilor, se prevede amplasarea unui panou incriptionat in alfabetul Braille cu informatii despre obiectivul turistic promovat.

Interventiile la elementele de imprejmuire presupun restaurarea portii metalice si inlocuirea gardului perimetral cu unul metalic, cu desenul pornind de la cel existent pe poarta care dateaza din anul 1875.

Va fi montat un sistem de iluminare arhitecturala care va pune in valoare edificiul de cult, in special fatada principala orientata catre oras.



Grupul tinta identificat in cadrul proiectului este alcatuit din cei peste 85 mii de locuitori ai municipiului Tulcea, cei peste 17 mii de elevi din judetul Tulcea si cei aproximativ 76 mii de turisti care viziteaza anual municipiul Tulcea.

Valoarea totala a contractului de finantare al proiectului este de circa 25 milioane lei, din care asistenta financiara nerambursabila solicitata este de circa 24,4 milioane lei, echivalenta cu 98.00 % din valoarea totala eligibila.

Finantarea proiectului este asigurata prin POR 2014 - 2020, Axa prioritara 5: ”Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investitii 5.1: ”Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural”, apel destinat zonei Investitiei Teritoriale Integrate Delta Dunarii.

Contractul de finantare a fost semnat in data de 01.11.2021 iar finalizarea acestuia va avea loc in data de 31.12.2023.


Sursă foto și text: ADR Sud-Est