Muzeul de Istorie Naturală din Iași își recapătă strălucirea, pe măsură ce lucrările de refacere şi consolidare a uneia dintre clădirile reprezentative pentru patrimoniul ştiinţific şi istoric al Iaşului se apropie de finalizare.
Potrivit anunțului oficial al Primăriei Municipiului Iași, accesul publicului în Muzeul de Istorie Naturală ar putea fi permis începând din decembrie 2021. Muzeul este amplasat pe Bulevardul Independenței și poate deveni unul din principalele puncte de atracție ale orașului.
În prezent, muncitorii fac ultimele retușuri la clădirea de patrimoniu, după ce aici s-au efectuat lucrări de reconsolidare și refacere a clădirii şi lucrări la instalația electrică și termică. Urmează finisarea și reașezarea exponatelor unice în România.
Muzeul a fost în șantier începând cu mijlocul anului 2019, atunci când s-au început lucrările de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpi din beton armat, restaurarea elementelor artistice, refacerea decorațiunilor și a brâurilor interioare și exterioare și realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului, prin amenajarea parțială a acestuia.
De asemenea, clădirea a fost modernizată integral la nivelul finisajelor interioare, exterioare și instalațiilor.
Obiectivul de patrimoniu va trebui monitorizat timp de minim șase luni de la recepția lucrărilor, conform legislației referitoare la clădiri de patrimoniu reabilitate și restaurate, în care funcționează muzee. Acest lucru este necesar pentru ca edificiul să se „așeze” din punct de vedere al construcției.
Din acest motiv, e posibil ca exponatele (multe dintre ele hidrofile), să fie aduse abia în luna mai a anului viitor și montate în Muzeul de Istorie Naturală.
Proiectul beneficiază de finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 și are o valoare totală de 13.312.194,47 lei, circa 2,7 milioane de euro.
Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române.
Instituţia muzeală deţine peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante.
Clădirea, cunoscută și sub numele de Casa Roset, a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic si se numără printre puținele monumente din Iaşi care are o structură a parterului de bolți pe arce.
Interiorul clădirii a fost compus din biblioteca Societăţii de Medici şi Naturalişti, sala de conferinţe a Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.
În seara zilei de 3 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului, colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost nominalizat pentru scaunul de Domn al Moldovei, preambul la alegerea sa din 5 ianuarie 1859. A fost hotărârea fundamentală care a dus la Unirea Principatelor Române şi a creat premisele creării Statului Unitar Naţional Român.
Sursă fotografii: Primăria Iasi, Wikipedia
Sursă text: ADR Nord Est