Muzeul "VASILE POGOR" din Iasi, restaurat prin REGIO

25.03.2022 | ADR Nord-Est


Luni, 21 martie, a avut loc evenimentul care a marcat finalizarea proiectului de restaurare a Muzeului "Vasile Pogor" din Iași, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5- Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoarea totală a proiectului a fost de 6,7 milioane lei, din care 6,4 milioane lei finanțare nerambursabilă.

Reamenajarea a fost gândită în jurul Societății Culturale "Junimea" și, atât prin mijloace clasice, cât și digitale de expunere, reconstruiește o imagine a istoriei locului, a casei și proprietarilor, a Iașilor de altădată și a atmosferei junimiste. Soluțiile arhitecturale și tehnice alese au urmărit îndeplinirea celor mai importante obiective prin redarea circuitului turistic a celor două încăperi semnificative prin vechimea lor, acoperite cu bolți "a vella". A fost refăcută pardoseala de parchet decorativ în Sala Junimea, ușile au fost restaurate, iar tâmplăria ferestrelor a fost înlocuită. Elementele decorative ale fațadelor au fost restaurate de către specialiști. A fost reconfigurat accesul secundar pentru persoanele cu dizabilități și s-a inclus un lift interior care să faciliteze legătura pe verticală între spații. De asemenea, s-a reamenajat și parcul prin crearea unei zone destinate spectacolelor în aer liber.

Directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a participat la eveniment, declarând că "Este un muzeu de inimă pentru ieșeni și nu numai, un obiectiv foarte important pentru Programul Operațional Regional și pentru Consiliul Județean Iași. El este foarte bine realizat și m-am bucurat să văd că este o lucrare de foarte bună calitate. Nu pot decât să mă bucur și chiar am ținut să vin la acest eveniment pentru că este o ocazie să demonstrăm că aducem proiectele la final și ne putem bucura de ele. A fost o mare muncă cu cifre, proceduri, achiziții și documente. Această regiune este una cu multe nevoi, dar și cu multe oportunități. Ar trebui să reînnoim spiritul Junimiștilor și să ajutăm tinerii să-și dezvolte profesii, să rămână aici, în slujba societății".


Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, a declarat: "Aceasta este una dintre clădirile simbol ale Iașului și ale societății ieșene. Muzeul "Vasile Pogor" a fost printre primele case sau chiar prima casă particulară iluminată electric din orașul nostru. Descrie efervescența de cugetări și principii care s-au născut sub acest acoperiș. Aici a prins și a viețuit societatea Junimea și revista «Convorbiri Literare». Mă bucur că după foarte mulți ani avem posibilitatea să redeschidem acest frumos muzeu. Acești pereți păstrează 172 de ani de tradiții, de idei și decizii politice care au marcat destinul Iașului nu doar din punct de vedere cultural, literar, ci și administrativ și politic. Acești pereți au văzut evoluția acestui frumos oraș românesc, este un privilegiu să putem avea astăzi acest spațiu al creației".

"Casa cu ferestre luminate" din inima oraşului Iaşi este cea în saloanele căreia îşi dădeau întâlnire câteva dintre personalităţile care au marcat istoria României moderne: Maiorescu, Alecsandri, Xenopol, Conta, Caragiale, Eminescu, Slavici, Creangă şi mulţi alţii. Pe atunci, această casă aparţinea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăţi literare "Junimea", şi a găzduit nenumărate şedinţe junimiste. De-a lungul timpului Casa Pogor a îndeplinit mai multe roluri: locuinţă privată (familiile Pogor, Moruzzi, Brătianu), comandament militar, sediul unor instituţii de stat, iar în data de 26 decembrie 1972 a devenit Muzeul "Vasile Pogor", din cadrul Complexului Muzeistic Iaşi.

Muzeul "Vasile Pogor" s-a redeschis publicului din 22 martie, după o pauză de trei ani, cât au durat lucrările de restaurare.


Sursă foto și text: ADR Nord-Est