Municipiul Iași - pași pentru restaurarea a încă patru importante monumente din oraș

02.03.2021 | ADR Nord-Est


Municipalitatea ieșeană va solicita finanțare europeană pentru reabilitarea Mănăstirii Galata, una din cladirile istorico-religioase emblematice ale Iașului.

Mănăstirea Galata

Municipalitatea ieșeană va solicita finanțare europeană pentru reabilitarea Mănăstirii Galata, una din cladirile istorico-religioase emblematice ale Iașului.

Mănăstire de maici, ctitorită la sfârșitul secolului al XVI-lea de către domnitorul Petru Șchiopul în partea de vest a orașului, se află pe un platou de pe dealul Galata, putând fi observată cu ușurință din diferite locații ale Iașului.

Biserica, înconjurată de ziduri prevăzute cu creneluri și având un turn clopotniță înalt la intrare, are aspectul unei fortărețe, servind adesea ca loc de apărare și uneori ca reședință domnească. Ea este un exemplu al influenței muntene asupra arhitecturii moldovenești. Din apropierea bisericii, de pe Dealul Galata, se deschide o frumoasă perspectivă asupra orașului.

Municipalitatea ieșeană va solicita finanțare europeană pentru reabilitarea Mănăstirii Galata, una din cladirile istorico-religioase emblematice ale Iașului.

Pentru realizarea documentației tehnico-economice necesare, urmează a fi alocată suma de 476.000 lei, cu TVA.


Monumentul Eroilor din Divizia a II-a (1916 - 1919)

Pentru proiectul de restaurare a „Monumentul Eroilor Diviziei 2-a Cavalerie” (cunoscut și ca Statuia Cavaleristului în atac din Iași sau „Șarja de la Prunaru”) va fi alocată suma de 723.504,93 lei, cu TVA. Monumentul din bronz a fost realizat de către sculptorul Ion C. Dimitriu-Bârlad, fiind dezvelit la data de 29 mai 1927. Pe soclul monumentului sunt evocate, prin basoreliefuri, patru bătălii importante ale Diviziei a II-a Roșiori: Prunaru, Nistru, Tisa - Budapesta și Maghyerus (Măgheruș). Soclul este situat în fața magazinului universal SuperCopou, vizavi de intrarea principală în Grădina Copou, fiind inclus pe Lista monumentelor istorice în anul 2004.


Aleile din zona Monumentului Eroilor 1916 (Cimitirul Eternitatea)

Consiliul Local al Municipiului Iași a adoptat un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul de reabilitare a aleilor din zona Monumentului Eroilor 1916 din Cimitirul „Eternitatea”.
Pentru acest proiect, municipalitatea va aloca suma de 677.589 lei, fără TVA.

Durata estimată de realizare a lucrărilor este de 6 luni. Pentru punerea în valoare a monumentului și aleilor care îl inconjoara, suprafața va fi reabilitată prin montarea de dale de granit și (parțial) marmură albă.

În zona monumentului, care în acest an a fost inclus pe lista monumentelor istorice, vor fi montate trei steme de mari dimensiuni: stema României Mari, stema României Mici și stema Transilvaniei.


Obeliscul cu Lei

Primăria Municipiului Iași va reabilita și monumentul Obeliscul cu Lei. În acest scop, Consiliul Local a votat proiectul de hotărâre, suma alocată pentru realizarea investiției fiind de 1.241.698,63 lei, cu TVA.
Vor fi executate lucrări specifice monumentelor afectate de uzura timpului, intemperii și va fi realizat un sistem de iluminat architectural, un sistem de televiziune cu circuit închis și a un sistem de sonorizare.
Cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic, obiectivul a fost realizat de Gheorghe Asachi, între anii 1834 - 1841. Leii au fost sculptați la Lvov (Polonia), unde Asachi își făcuse studiile de inginerie. Monumentul a fost placat în zona piedestalului cu două plăci de marmură, având stema Moldovei, respectiv a domnitorului Mihail Sturdza (amplasate pe laturile est și vest).


1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4




Sursa foto si text: ADR Nord-Est și Primăria Iași