Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene a avut o importanta intrevedere de lucru la sediul ADR Centru din Alba Iulia

03.02.2022 | ADR Centru


In cadrul vizitei domnului Dan Vilceanu, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene in judetul Alba, a avut loc o intrevedere de lucru cu conducerea ADR Centru, pentru a discuta concret despre stadiul implementarii proiectelor de dezvoltare finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, precum si despre pregatirea institutiei pentru implementarea PNRR. La discutii au participat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, prefectul Nicolae Albu, presedintele CJ Alba - Ion Dumitrel, vicepresedintele CJ Alba Marius Hategan, precum si membrii Comitetului director al ADR Centru: Maria Ivan, director Directia Coordonare; Adriana Muresan, sef AM 2021-2027; Dan Popa, director Directia OI POR 2014-2020 si Ovidia Caba, director Departament Politici regionale. Principalele teme abordate au constat in stabilirea procedurii de implementare a atributiilor alocate ADR Centru prin PNRR, consolidarea procesului de dezvoltare regionala si absorbtia eficienta a fondurilor europene.

Planul National de Redresare si Rezilienta este structurat pe cei sase piloni prevazuti de Regulamentul specific Mecanismului European, fiind impartit in 15 componente, astfel incat sa acopere nevoile Romaniei si sa urmareasca concomitent prioritatile Comisiei Europene - tranzitia verde, transformarea digitala, crestere inteligenta, coeziune sociala si teritoriala, sanatate si rezilienta economica, sociala si institutionala, politici pentru generatia urmatoare, copii si tineri. Romania va beneficia de 29,2 miliarde euro prin PNRR pentru reforme si investitii in sectoarele importante. Conform reprezentantilor MIPE, pentru anul 2021 si pentru primul trimestru din 2022 sau fost planificate 45 de tinte sau jaloane, din care cinci sunt deja indeplinite, iar restul sunt in curs de realizare. La inceputul acestui an, tara noastra a primit prima transa, in cuantum de 1,85 miliarde euro, din prefinantarea PNRR de 3,79 miliarde euro prevazuta pana la finalul anului. Ghidurile pentru lansarea apelurilor de proiecte ale Planului National de Redresare si Rezilienta vor fi realizate de ministerele de linie responsabile de implementarea reformelor, iar Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) le va acorda asistenta. Tara noastra are pentru anul 2022 o finantare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a caror accesare depinde de indeplinirea conditionalitatilor din program.

”Prin Ordonanta de Urgenta, Agentiile de Dezvoltare Regionala (ADR) au fost incluse in sistemul de gestionare a investitiilor din trei componente ale PNRR: Sanatate, Educatie si Reforme sociale. Singurul responsabil de implementarea reformelor e statul roman, prin Guvern, de aceea ministerele sunt autoritati contractante. In cadrul acestor reforme, exista proiecte punctuale ce duc la cresterea calitatii vietii la nivel local. De exemplu, o investitie din cadrul PNRR pe unul in domeniile mentionate care se deruleaza intr-o anumita localitate din Regiunea Centru se poate face prin ADR Centru, astfel ADR Centru va fi institutia care gestioneaza acea investitie. Dupa aceea, sunt transmise raportari pana la ministerul de resort care, practic, in momentul in care are toate datele din tara, de la toate localitatile care trebuie sa faca investitii similare, are o sinteza, o viziune de ansamblu asupra proiectelor, daca sunt legate de anumite reforme, sau sunt investitii punctuale, jaloane care trebuie atinse in acest proces care se va incheia in anul 2026”, a precizat ministrul MIPE, domnul Dan Vilceanu.

Din punct de vedere al actiunilor concrete intreprinse la nivelul Regiunii Centru, domnul Simion Cretu a prezentat o scurta expunere a felului in care a evoluat climatul socio-economic in regiunea noastra, in special in perioada de post-aderare la UE. Pe de alta parte, au fost analizate aspecte concrete referitoare la implementarea Programului Operational Regional 2014-2020 in cele sase judete ale regiunii, dar si stadiul pregatirii viitorului Program Operational Regional CENTRU 2021-2027. Astfel, au fost subliniate principalele rezultate bune obtinute in cei aproape 15 ani de cand ADR Centru are calitatea de Organism Intermediar pentru POR. si au fost cautate cele mai bune solutii pentru a fi depasite si eliminate sincopele sau disfunctionalitatile din procesul de implementare a proiectelor finantate cu fonduri europene.

”Suntem onorati de vizita domnului ministru la sediul ADR Centru. Parteneriatul nostru cu reprezentantii Ministerului se reflecta in implementarea proiectelor europene pe care le-am derulat in ultimii 20 ani, dar si in pregatirea viitorului Program Operational Regional 2021-2027, la care lucram impreuna din 2020. In acelasi timp, trebuie sa subliniez importanta procesului de descentralizare a dezvoltarii regionale, legiferat de Parlament si promulgat de Presedintele Romaniei la finalul anului trecut, pe baza caruia am pregatit viitorul Program Operational Regional pentru Regiunea Centru in perioada 2021-2027. Astfel, buna noastra colaborare cu autoritatile locale, cu mediul privat sau cu societatea civila din Regiunea Centru va primi noi valori, iar rezultatul muncii noastre se vede in dezvoltarea si modernizarea fiecarei comunitati din orasele regiunii. Numarul mare de proiecte implementate cu succes ne recomanda pentru continuarea activitatii si diversificarea atributiilor pentru implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta. Prin prisma experientei noastre, am vorbit cu invitatii nostri despre asteptarile solicitantilor de fonduri prin PNRR, despre posibilele probleme pe care o sa le avem in conjunctura actuala generata de pandemie, cu scopul asigurarii cresterii dinamice si durabile a regiunii, pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale celor peste 2 milioane de cetateni din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul discutiilor de la sediul ADR Centru au fost prezentate nevoile de dezvoltare ale Regiunii Centru, dar si prioritatile si actiunile care fac obiectul strategiei de dezvoltare, care urmareste atingerea unor obiective specifice, in urmatorii ani. Conducerea ADR Centru a prezentat modul in care au fost fundamentate documentele de programare pentru perioada 2021-2027, tinand cont de analizele regionale socioeconomice si sectoriale si, mai ales, de propunerile si contributia partenerilor regionali. ADR Centru a realizat documentatia specifica de planificare si programare a procesului de dezvoltare intr-un larg cadru partenerial, prin care s-a asigurat transparenta documentelor si consultarea tuturor partilor interesate.

Delegatiei MIPE i-au fost prezentate pe parcursul intalnirii si date concrete privind stadiul implementarii actuale a POR 2014-2020, cel mai important program pe care Agentia il coordoneaza in acest moment la nivel regional. S-a vorbit despre impactul pe care il au asupra cresterii calitatii vietii, cele aproape 1100 proiecte contractate sau aflate in proces de precontractare in Regiunea Centru, proiecte a caror valoare totala depaseste 1,6 miliarde euro.


Sursă foto și text: ADR Centru