Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a organizat joi, la Craiova, cu sprijinul ROREG - Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România, evenimentul de lansare a Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, în prezența a peste 150 de participanți.
Programul Regional, principalul instrument de finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat în regiunea Sud-Vest Oltenia, a fost adoptat de Comisia Europeană în data de 17 octombrie 2022 și, pentru prima dată în istoria Programelor Operaționale Regionale în România, acest Program a fost conceput în baza nevoilor reale ale regiunii, în strânsă colaborare cu partenerii locali și regionali.
"Lansăm un program foarte important în dezvoltarea regiunii. Este vorba despre Programul Regional Sud-Vest Oltenia, finanțat cu 1,2 miliarde de euro. Până acum, Autoritatea de Management a POR era la București, la Ministerul Dezvoltării. Acum, Programul Operațional a fost împărțit în 8 programe regionale și beneficiem de o alocare financiară mult mai mare față de perioada anterioară. Ca date informative, de la programele de preaderare la cele două programe cu fonduri structurale, POR 2007-2013 și POR 2014-2020, prin ADR Sud-Vest Oltenia s-au derulat în jur de 1,7 miliarde de euro. Ambițiile sunt mult mai mari în următoarea perioadă, mai ales ținând cont de faptul că, pe lângă alocarea directă a Programului, adică 1,2 miliarde de euro, vom avea și supracontractare. Sunt convins că regiunea Oltenia va beneficia de mult mai mulți bani ca până acum. E o noutate faptul că vom gestiona Programul în totalitate aici, la Craiova. Cred că regiunea Oltenia are motive să se bucure astăzi. Spun acest lucru pentru că ADR Sud-Vest Oltenia nu se ocupă doar de Programul Regional, care este, într-adevăr, cea mai importantă componentă, dar noi vom gestiona și o parte dintre componentele Planului Națioanl de Redresare și Reziliență, ca Organism Intermediar de data aceasta. Vom gestiona, de asemenea, și Programul Operațional de Tranziție Justă, care are alocată o sumă destul de mare pentru județele Dolj și Gorj, undeva la 900 de milioane de euro. 2021-2027 este o perioadă importantă, când în România intră în jur de 80 de miliarde de euro, fonduri europene", a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.
La evenimentul de lansare a Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 au fost prezenți reprezentanți ai Comisiei Europene, ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu, foști miniștri, secretari de stat, prefecți, președinți de consilii județene, primari din regiune, ÎPS Irineu Popa, mitropolitul Olteniei, reprezentanți ai mediului academic din Oltenia, parteneri naționali, regionali și locali interesați de prezentarea noului program și de oportunitățile de investiții din perioada de finanțare 2021-2027.
"Dacă ne întrebăm de ce nu ne-am dezvoltat la fel de rapid ca alții, cred că centralismul a reprezentat o piedică, mai ales în ceea ce înseamnă diversificarea investițiilor la nivel local, pentru că a împiedicat creativitatea la nivel local. În acest moment, România are o oportunitate imensă. A reușit să descentralizeze fondurile europene în mare parte, mai are de făcut pași, dar ne luptăm să ducem fondurile europene cât mai aproape de decizia locală. România are la dispoziție un volum de fonduri istoric și aș spune că s-ar putea să fie și singura ocazie în care dispunem de acest volum, trebuie să profităm de lucrul acesta. Și mai are ceva, o altă mentalitate. De 12 luni, sunt membru al Guvernului și schimbăm paradigma de decizie, transmițând-o către local, ținând cont de nevoi și căutând finanțare pentru nevoile de la nivel local", a spus ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu.
Reprezentantul Comisiei Europene, domnul Krzysztof Kasprzyk, director adjunct al Unității pentru România și Croația, Direcția Generală Politică Regională și Urbană, a vorbit, de asemenea, despre importanța respectării principiului subsidiarității, astfel încât deciziile să fie luate în concordanță cu nevoile cetățenilor: "Este un moment care arată întreaga maturitate a statului român de a cheltui fondurile europene și faptul că instrumentele pe care le punem la dispoziție sunt folosite în modul cel mai eficient. Timp de 20 de ani, România s-a pregătit pentru ca asta să se întâmple. Sunt recunoscător Guvernului României, regiunilor, pentru faptul că au dovedit că acest lucru se poate îndeplini. Este important, pentru că noi nu vrem să luăm decizii la Bruxelles în legătură cu nevoile de la nivel local, nevoile pe care le au Craiova, Târgu Jiu, Oltenia în general. Am avut negocieri de lungă durată până la aprobarea Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 și aș vrea să mulțumesc echipei ADR Sud-Vest Oltenia pentru că a dovedit că este pregătită pentru această provocare".
Doamna Roxana Mînzatu, secretar de stat în subordinea prim-ministrului României, fost ministru al fondurilor europene, a accentuat importanța parteneriatului pe care Comisia Europeană îl va face, de acum înainte, cu statul român, cu Guvernul României, cu cele opt noi Autorități de Management, pentru ca tot ceea ce înseamnă proces de accesare a fondurilor europene să fie o poveste de succes: "Pentru regiunea Sud-Vest Oltenia nu am absolut nicio emoție, pentru că este cu o secundă mai rapidă, cu o secundă mai determinată decât toate regiunile. Mă uitam că deja ați publicat minighiduri cu privire la apelurile pe care le veți lansa din Programul Regional pe cele mai importante domenii, pentru ca lumea să știe de pe acum ce cheltuieli sunt eligibile, ce sume, ce alocări, ce granturi se pot primi. Vă felicit pentru că v-ați asumat acest rol, știu că există un angajament ca banii să fie absorbiți strategic, pe proiectele cele mai importante din marea de nevoi. Știu nu doar că veți absorbi banii și că veți face față provocărilor, dar probabil că, la final de perioadă de programare, Programele Regionale vor fi campioane și probabil că vom putea să și realocăm și să suplimentăm".
"În cadrul acestei conferințe, se va semna declarația comună a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și a ADR Sud-Vest Oltenia, prin care se va statua instituirea unui parteneriat la scară largă și o colaborare susținută și proactivă astfel încât să se valorifice întregul potențial al fondurilor europene cu scopul de a realiza o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii la nivelul regiunii. Sunt absolut convins de capacitățile instituționale atât ale beneficiarilor din zona publică, cât și ale celor care au gestionat fondurile până acum și sunt convins că vor face o treabă bună în continuare. Regiunea Oltenia, prin Programul Regional, are asigurate premisele pentru dezvoltarea unei economii competitive, care să conducă la creșterea produsului intern brut la nivel regional", a spus domnul Bogdan Pășcuț, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
1,2 miliarde de euro este suma alocată pentru dezvoltarea regiunii Sud-Vest Oltenia. 1,2 miliarde de euro vor fi investite în digitalizare, în eficiență energetică și infrastructură verde, mobilitate urbană, în drumurile județene, educație, turism și patrimoniu, dar și în mediul privat, prin intermediul celor 8 priorități ale Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.
Prezent la eveniment, ÎPS Irineu Popa, mitropolitul Olteniei, le-a vorbit celor prezenți despre importanța înțelegerii și rezolvării problemelor dintr-o comunitate: "Max Weber, care este părintele filosofiei economice a Europei, spune că este nevoie să ne adunăm cu toții laolaltă și să discutăm despre nevoile concrete ale vieții noastre și, pe direcția aceasta, să facem o listă de preocupări și necesități din comunitatea noastră. Evident că noi dintotdeauna, în ceea ce privește activitatea ADR, ne-am gândit ca, pe lângă consiliile județene, să avem o participare largă și a factorilor de decizie din alte instituții, care să primească aceste nevoi și să le dea prioritate celor care sunt necesare. Fiecare dintre regiunile din țară are probleme specifice. Evident că sunt probleme generale, sunt probleme cu caracter regional și toate acestea trebuie rezolvate în sensul nevoilor din comunitate. Noi sperăm ca regiunea să aibă într-adevăr un mare cuvânt de spus".
"Este un eveniment important în dezvoltarea regiunii noastre. Cred că, de astăzi, toți ochii vor fi ațintiți pe acest Program, pentru că sunt convins că toți factorii de decizie din administrația publică știu că cele mai importante resurse în finanțarea proiectelor sunt fondurile europene. Dezvoltarea regională prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 201-2027 nu este doar un slogan, este o mare șansă pentru toate unitățile administrativ-teritoriale din regiune de a-și duce mai departe drumul către modernizare. Faptul că ADR Sud-Vest Oltenia a devenit Autoritate de Management este cu siguranță un plus, pentru că lucrurile sunt mai aproape de noi la nivel decizional. Mutarea deciziei de la centru la nivel regional creează un mare avantaj în ceea ce privește nevoia de dezvoltare a fiecărui județ, dar și a regiunii în ansamblul ei", a declarat domnul Marius Oprescu, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și al Consiliului Județean Olt.
"Este un eveniment pe care îl așteptăm de foarte mult timp. De peste un an de zile, vorbim despre el, ne întâlnim, președinții de consilii județene cu primarii de municipii, cu primarii de comune, tot discutăm cu reprezentanții ADR despre ceea ce așteptăm, despre ceea ce ne-am dori să se întâmple mai departe, ce proiecte avem, să vedem dacă sunt finanțabile sau nu. Despre Craiova, pot să vă spun că, la ora actuală, are în implementare proiecte pe fonduri europene în valoare de 650 de milioane de euro și putem să ne lăudăm, cred, cu cel mai mare proiect pe fonduri europene din UE. Este vorba despre aducțiunea de apă Izvarna, care sperăm că va fi gata anul viitor. Fondurile europene ne-au ajutat extraordinar de mult. Am făcut un calcul împreună cu domnul președinte al Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, și pot să vă spun că, în ciclul financiar trecut, Craiova a fost pe primul loc între polii de creștere. Am reușit să atragem în județul Dolj aproape un miliard de euro", a spus doamna Lia-Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova.
Fondurile europene sunt nu doar șansa marilor orașe, ci și a localităților mai mici de a se dezvolta, de a se alinia cu cele europene, de a avea infrastructură de calitate, instituții digitalizate, un mediu mai curat. Oltenia s-a schimbat foarte mult în acești ani în care a beneficiat de aportul fondurilor europene. Au fost implementate proiecte cu un impact major în regiune, proiecte de infrastructură, au fost reabilitate și modernizate drumuri județene, școli, grădinițe, spitale, ambulatorii, clădiri de patrimoniu, au fost create sau amenajate parcuri și alte spații verzi.
"Este un moment extraordinar, pentru că pornim pe un drum despre care discutam cu foarte mult timp în urmă, acela al ducerii către regiuni a Programelor Operaționale. Așa cum bine spunea domnul Krzysztof Kasprzyk, nu e normal ca Bucureștiul să decidă ceea ce e mai bine pentru Dolj, pentru Olt, pentru Gorj, pentru județele dintr-o anumită regiune, pentru că nevoile la nivel central apar altfel față de cele de la nivel local. Cred că este important ca lucrul acesta să se înțeleagă și la Bruxelles. Pentru că, nu de puține ori, am observat că la nivel central se uită principiul subsidiarității, care spune că trebuie să le oferim statelor membre posibilitatea să adapteze programele la nevoile specifice ale fiecărui stat. Există disparități enorme între ceea ce se întâmplă în vestul și estul Europei, iar fondurile europene sunt singurele capabile să ajute zonele mai puțin dezvoltate să crească. Este extrem de important să ne raportăm la specificul fiecărui stat membru și, în cazul nostru, la specificul fiecărei regiuni", a declarat domnul deputat Adrian Chesnoiu.
Domnul Cătălin Catană, directorul Direcției Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, a prezentat prioritățile de investiții din perioada de finanțare 2021-2027 și a reamintit faptul că viziunea strategică a Programului Regional are la bază nevoile de dezvoltare identificate și prioritizate într-un cadru larg, partenerial, ca fiind cele mai relevante în contextul stadiului actual de dezvoltare socio-economică a regiunii: "ADR Sud-Vest Oltenia implementează, de peste 20 de ani, politicile de coeziune economică și socială la nivelul regiunii, prin promovarea și gestionarea programelor de dezvoltare. Așa cum a menționat și domnul director general, în cadrul POR 2007-2013 și POR 2014-2020, au fost semnate peste 1.500 de contracte de finanțare care ridică, împreună cu alocarea pentru noul Program Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, suma totală la 3,2 miliarde de euro, bani care au fost și vor fi cheltuiți în Oltenia. Practic, peste tot unde vedeți sigla Regio, înseamnă că a fost un proiect implementat și cu sprijinul nostru. Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 se adresează atât autorităților locale, cât și mediului privat, în vederea creșterii calități vieții în regiune, și acoperă foarte multe domenii".
"Este pentru prima dată când Programul Regional începe să fie gândit de jos în sus, adică colectarea ideilor, a necesităților, iar lucrul acesta realmente s-a întâmplat, rămânând ca ADR Sud-Vest Oltenia să aibă acel rol foarte important de a pune toate aceste idei de necesitate dintr-o regiune într-un cadru coerent. Și a făcut acest lucru. Mă bucură faptul că prima prioritate este legată de inovare, competitivitate, de valoare adăugată, crezând foarte mult că acestea generează, de fapt, bunăstarea într-o regiune", a concluzionat domnul Gabriel Vlăduț, președintele Camerei de Comerț și Industrie Oltenia.
Sursă foto și text: ADR Sud-Vest Oltenia