Eveniment interregional in cadrul proiectului SHARE

24.02.2022 | ADR Nord-Est


În data de 16 februarie 2022, la Foligno (Italia), s-a desfasurat evenimentul interregional din cadrul proiectului SHARE- Sustainable approach to cultural Heritage for the urban Areas Requalification in Europe, faza de extensie, finantat din Programul Interreg Europe.

Delegatia Romaniei a fost formata din reprezentanta Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord Est, doamna Ana Paraschiv (Sef Birou Centrul Regional de Studii Nord-Est, responsabil tehnico-financiar în cadrul proiectului SHARE) si reprezentanta desemnata din partea Asociatiei Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din Romania - ROREG, doamna Georgeta Smadu.


Intalnirea a avut ca scop schimbul de experință și bune practici privind gestionarea obiectivelor de patrimoniu cultural și organizarea evenimentelor în perioada pandemica COVID-19. Activitatea de cercetare din cadrul acestui proiect implica si aplicarea unui chestionar online pentru colectarea de date si informatii necesare pentru anticiparea comportamentelor viitoare ale vizitatorilor si sprijinirea politicilor privind patrimoniul si evenimentele cultural istorice.

Chestionarul in limba romana este disponibil la urmatorul link: https://greenwichuniversity.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_0HV4RMQVW7Zcsp8.

Va invitam si pe dumneavoastra sa completati acest chestionar, veti putea contribui astfel la implementarea politicilor de gestionare a patrimoniului cultural, in conditii de siguranta pentru toti vizitatorii!


Universitatea din Greenwich, partener consultativ al proiectului, va elabora un raport care va contine elementele comune identificate pentru toate tarile implicate in parteneriat, elemente specifice fiecarei tari, precum si concluzii si recomandari. Acest raport va fi elaborat pe baza raspunsurilor la chestionarul mentionat, relevanta si validarea statistica depinzand de numarul si corectitudinea chestionarelor completate.

Evenimentul de la Foligno a fost structurat pe doua sectiuni, prima parte fiind dedicata prezentarii studiilor de caz referitoare la gestionarea și utilizarea patrimoniului cultural in perioada pandemica, in cele 5 tari partenere: Italia, Romania, Spania, Ungaria si Croatia. In cadrul acestei sectiuni, au fost prezentate auditoriului informatii relevante, furnizate de catre membrii grupului regional de lucru constituit in cadrul proiectului, referitoare la urmatoarele obiective de patrimoniu cultural din Regiunea Nord-Est a Romaniei:

  • Cetatea de Scaun a Sucevei;
  • Muzeul de Istorie Botoșani;
  • Muzeul Cetatea Neamţului;
  • Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Neamţ;
  • Teatrul Municipal “Matei Vişniec” Suceava;
  • Mănăstirea Frumoasa din Municipiul Iași.

Partea a doua a evenimentului a fost moderata de catre domnul Andy Fryers, consultant în management durabil și Director Sustenabilitate la Hay Festival (Marea Britanie), care a impartasit propriile observatii din 2020, cand evenimentele online erau inca o noutate, si din 2021, an in care asteptarile fata de evenimentele online s-au schimbat si au fost introduse instrumente suplimentare pentru derularea acestora. Partenerii SHARE din Ialia, Romania, Spania, Ungaria si Croatia au relatat experientele proprii privind evenimentele culturale si festivalurile din ultimii doi ani.

Din partea Regiunii Nord Est, a fost prezentat festivalul "Povești Medievale", organizat in cadrul Cetatii de Scaun a Sucevei, in perioada 13-15 august 2021.

Partenerul consultativ al proiectului, Universitatea din Greenwich, a incheiat intalnirea cu o prezentare despre schimbarile comportamentale in turism de la inceputul pandemiei.

Inregistrarea video a evenimentului este disponibila la urmatorul link: https://www.interregeurope.eu/share/news/news-article/14046/good-practices-for-covid-safe-events/.


Sursă foto și text: ADR Nord-Est