În 4 iulie 2023, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) din Regiunea Centru se reunesc în cea de-a doua ședință de lucru din acest an, organizată de ADR Centru în comuna Cetatea de Baltă, județul Alba. Vor fi supuse atenției membrilor CDR Centru noutățile survenite în programele gestionate de ADR Centru ca urmare a publicării a două Ordonanțe de Urgență, metodologia pentru încheierea proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, pregătirea de lansare a apelurilor de finanțare prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, acțiuni pentru următoarea perioadă, precum și analiza oportunităților de dezvoltare pentru cele șase județe din regiune.
Reuniunea de lucru are loc la Sala de Conferințe a Castelului Bethlen-Haller din localitatea Cetatea de Baltă, în data de 4 iulie 2023, în format fizic, începând cu ora 10.30, fiind invitați să participe la ședință reprezentanții celor șase consilii județene din regiune, alături de primarii celor șase municipii reședință de județ, precum și reprezentanții desemnați ai orașelor și comunelor din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
"Mai sunt câteva luni din acest an în care încheiem procesul de finanțare a proiectelor prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Avem aproape 1200 de contracte de finanțare semnate prin program și toți reprezentanții autorităților publice locale doresc să finalizeze cât mai repede proiectele contractate, motiv pentru care, în multe localități din regiune vedem lucrări de reabilitare, modernizare sau șantiere de construcții cu multă activitate. Încheierea la timp a acestor proiecte înseamnă beneficii concrete pentru comunitate, dar și posibilitatea ca autoritățile publice locale să se concentra pe proiecte cu finanțare nerambursabilă prin Programul ”Regiunea Centru”. Ce soluții se pot aplica în cazul întârzierilor, ce sume și cum se vor deconta, sunt subiecte pe care vom discuta cu reprezentanții CDR Centru. În același timp, le vom prezenta și noutățile propuse pe apelurile de finanțare din Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 și o agendă a viitoarelor proiecte în care ne vom implica", a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Ședința începe cu prezentarea progresului realizat în elaborarea ghidurilor și criteriilor de finanțare în cadrul priorităților Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Un număr de nouă ghiduri au fost consolidate și aprobate în ședința recentă a Comitetului de Monitorizare al Programului, urmând să se deschidă în curând spre finanțare, conform calendarului de lansări și în funcție de finalizarea aplicației naționale MySMIS. Va fi prezentată modalitatea de elaborare și gestionare a Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 și aspecte referitoare la imparțialitatea și evitarea conflictelor de interese în implementarea proiectelor de dezvoltare finanțate prin Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Ordinea de zi a întâlnirii de lucru propune apoi membrilor prezenți, informații privind depunerea unei declarații privind evitarea conflictului de interese în implementarea proiectelor de dezvoltare locală și regională, precum și un proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al ADR Centru, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 23/2023 privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune 2021-2027.
Agenda ședinței de lucru mai cuprinde analiza privind implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru completată de o informare succintă privind OUG 36/2023 și stabilirea cadrului pentru închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020.
În cea de-a doua parte a Ședinței sunt supuse aprobării participanților trei proiecte de hotărâre privind aprobarea participării ADR Centru ca partener în proiectul CIBIRETE, avizarea Acordurilor de parteneriat pentru implementarea proiectului CHERRY - Cultura, a proiectului ORIGINN - Transformare economică și socială în zonele rurale prin inovare industrială în sectorul agroalimentar, precum și de Acordul de Aderare a Regiunii Centru prin ADR Centru la Rețeaua Economică a Regiunilor celor Trei Mări, o platformă de cooperare directă a regiunilor și administrațiilor locale din douăsprezece state europene.
La finalul zilei de lucrări se vor prezenta și dezbate aspectele privind implicarea ADR Centru în gestionarea Programului Sănătate și a Programului Tranziție Justă, precum și activitatea de parteneriat dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg.
Materialele pentru această ședință a CDR Centru se regăsesc pe pagina www.adrcentru.ro, secțiunea "Despre noi".
Sursă foto și text: ADR Centru