ADR SE si Asociatia ROREG au organizat la Braila, in data de 24 mai 2023, conferinta regionala cu tema "Regiunea Sud-Est - o regiune verde", actiune care s-a desfasurat in cadrul proiectului "Sprijin pentru eficientizarea gestionarii si implementarii FESI la nivelul autoritatilor publice locale de la nivelul oraselor, municipiilor si judetelor din Romania", cod SMIS 132349, finantat prin Programul Operational de Asistenta Tehnica 2014-2020.
Promovarea unor ecosisteme sanatoase, a infrastructurii verzi si a solutiilor bazate pe natura trebuie sa fie integrate in mod sistematic in planificarea urbana, respectiv in spatiile publice, in infrastructura aferenta, contribuind la o economie moderna, competitiva si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor.
Pornind de la aceste premise, cei peste 50 participanti, reprezentanti ai autoritatilor publice locale de la nivelul judetelor, municipiilor si oraselor din Regiunea Sud-Est au dezbatut impreuna cu reprezentantii Autoritatii de Management pentru Programul Regional Sud-Est 2021-2027 si cu experti in planificare urbana si regionala, teme de actualitate legate de Pactul Verde European, imunizarea climatica, regenerarea urbana si securitatea spatiilor publice.
In ceea ce priveste finantarea disponibila din Programul Regional Sud-Est 2021-2027, au fost prezentate masurile care vizeaza adaptarea la schimbarile climatice, prevenirea riscurilor de dezastre si a rezilientei, protectia si conservarea naturii, a biodiversitatii si a infrastructurii verzi si promovarea mobilitatii urbane durabile sustenabile.
De asemenea, au fost prezentate concepte privind regenerarea urbana, dar si exemple si posibilitati de sprijin pentru implementarea strategiilor localitatilor. A fost evidentiat rolul important al procesului participativ, implicarea cetatenilor si a organizatiilor din societatea civila in proiectele de regenerare urbana.
Au fost prezentate solutii care sunt inspirate si sustinute de natura (gradini verticale realizate pe cladiri, fatade verzi, acoperisuri cultivate, etc), eficiente din punct de vedere al costurilor, care ofera simultan beneficii de mediu, sociale si economice si ajuta la cresterea rezilientei, bune practici care au fost identificate atat la nivel national, cat si la nivel european in cadrul unor proiecte de cooperare interregionala.
Asociatia Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din Romania - Asociatia ROREG este un organism neguvernamental, creat in anul 2005, care reuneste cele 8 Agentii pentru Dezvoltare Regionala din Romania si urmareste promovarea unei abordari comune si unitare in ceea ce priveste dezvoltarea regionala si implementarea programelor cu finantare europeana.
Sursă foto și text: ADR Sud-Est