Conferința regională "Oltenia se dezvoltă prin POR 2021-2027"

28.03.2022 | ADR Sud-Vest Oltenia


Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, împreună cu Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România - ROREG, a organizat, în data de 24 martie, în format online, conferința regională cu titlul "Oltenia se dezvoltă prin POR 2021-2027".


Domnul Cătălin Catană, directorul general interimar al ADR Sud-Vest Oltenia, le-a mulțumit celor prezenți pentru participare și i-a asigurat că instituția pe care o conduce va continua să îi sprijine în realizarea planurilor de dezvoltare.

"Ne bucurăm că sunteți astăzi alături de noi cu prilejul organizării acestei conferințe regionale. De peste 20 de ani, gestionăm fondurile europene și dezvoltarea regiunii. Avem suficientă experiență astfel încât centrul de greutate să fie mutat mai aproape de beneficiari pentru a putea gestiona mai rapid, mai eficient și cu un impact mai mare fondurile alocate la nivelul fiecărei regiuni. Astfel, ADR Sud-Vest Oltenia a elaborat cea de-a patra versiune a Programului Operațional Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, care a fost transmisă Comisiei Europene în vederea demarării ultimei etape a negocierilor informale. POR Sud-Vest Oltenia 2021-2027 va include atât axe și obiective cunoscute, care s-au regăsit și în exercițiile financiare anterioare, cât și componente noi, luând în considerare nevoile și provocările existente la nivelul regiunii. Doresc să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri pentru buna colaborare, cu promisiunea că vom continua să îi sprijinim. De asemenea, doresc să îi asigur pe beneficiari și pe potențialii beneficiari ai Programului Operațional Regional că vor găsi în noi un partener de nădejde și că activitatea noastră se va concentra în special pe susținerea și informarea lor corectă, punctuală și constantă", a declarat domnul Cătălin Catană, directorul general interimar al ADR Sud-Vest Oltenia.

"Conferința de astăzi este una extrem de importantă în contextul în care toată lumea a înțeles că dezvoltarea comunităților pe care le reprezentăm constă în accesarea fondurilor europene. Într-o perioadă complicată din punct de vedere economic, social, sanitar și, mai nou, și geopolitic, fondurile europene ne-au permis să dezvoltăm comunitățile și județele pe care le reprezentăm. Oltenia se dezvoltă prin POR 2021-2027, titlul acestei întâlniri, este un titlu corect și real, pentru că fiecare dintre noi știe că posibilitățile de dezvoltare pe care ni le oferă Programul Operațional Regional sunt importante. Aproape fiecare UAT din regiunea Olteniei cred că se poate lăuda cu accesarea de bani europeni prin Programul Operațional Regional pentru diverse lucruri, precum construcția de drumuri, reabilitarea de școli sau construcția de școli noi, dotarea unităților sanitare. Cred că astfel de întâlniri reprezintă o șansă în plus să ne reconfigurăm informațiile despre criteriile de finanțare a obiectivelor pe care le avem în plan. Privind în ansamblu, colaborarea regională ne permite o dezvoltare echilibrată și durabilă a acestei regiuni pe care o deservim cu toții ca autorități publice în interesul cetățenilor", a declarat domnul Marius Oprescu, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Sud-Vest Oltenia și al Consiliului Județean Olt.

În cadrul evenimentului, au fost abordate diverse teme privind dezvoltarea regională, discuțiile fiind moderate de către doamna Marilena Alecu, directorul Direcției Politici Regionale și Comunicare.

Ne-am bucurat de prezența domnului Liviu Băileșteanu, directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională și Infrastructură din cadrul din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), care a expus tabloul politicilor urbane și măsurile de implementare a acestora.

"Vă mulțumesc pentru organizarea acestui eveniment. Îmi face o deosebită plăcere să particip și să constat că au început dezbaterile, discuțiile, informările cu privire la noul Program Operațional Regional și, prin urmare, se deschide o poartă mult mai accentuată de dialog între dumneavoastră, între noi, este foarte important să ne cunoaștem mai bine, să ne cunoaștem activitățile și, prin urmare, să interacționăm mai bine. Sunt legat sufletește de zona Olteniei și vă mărturisesc că vibrez când trec Oltul și mă simt acasă. Vă mulțumesc tututor pentru eforturile pe care le faceți pentru ca zona Olteniei să se dezvolte. Privind prezentările și elementele menționate, chiar sunt încrezător că, în următoarea perioadă, progrese importante vor fi realizate. Am pregătit o prezentare care vizează două proiecte importante pentru Ministerul Dezvoltării, proiecte de suflet, pentru a căror dezvoltare am depus foarte multe eforturi: Politica urbană a României și PNRR. Politica urbană a României deja este în proces de promovare prin hotărâre de Guvern, a fost în consultare publică. Sperăm, cât se poate de repede, să fie depășit și procesul de avizare, să fie aprobată prin hotărârea Guvernului și, desigur, după aceea, să vă sprijine în activitatea dumneavoastră", a declarat domnul Liviu Băileșteanu, directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională și Infrastructură din cadrul MDLPA.

Doamna Magda Lungu, șeful Departamentului Gestionare Program, și domnul Gabriel Burada, șeful Compartimentului Programe și Dezvoltare Urbană, au adus în discuție noul context financiar european și au oferit detalii despre viitorul Program Operațional Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 și strategiile de dezvoltare regională.

Analiza implementării POR 2014-2020, constând în detalii privind stadiul proiectelor derulate, precum și lecțiile învățate din exercițiile anterioare de programare, problemele întâmpinate în implementarea proiectelor și soluțiile identificate pentru rezolvarea acestor probleme, au fost prezentate de către domnul Dorian Delureanu, șeful Departamentului Monitorizare și Verificare Proiecte POR.

Doamna Monica Botea, șeful Organismului Intermediar POR, a vorbit despre bunele practici în domeniul achizițiilor derulate de beneficiari și de evitare a neregulilor în gestionarea proiectelor finanțate prin POR 2014-2020.

La conferință au fost prezenți 168 de participanți, factori de decizie și personal tehnic care coordonează și implementează proiecte finanțate din fonduri europene în cadrul instituțiilor publice locale din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

Conferința regională a fost organizată în cadrul proiectului "Sprijin pentru eficientizarea gestionării și implementării FESI la nivelul autorităților publice locale de la nivelul orașelor, municipiilor și județelor din România", cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare.

Agenda completă a conferinței, precum si prezentările speakeriilor participanți la eveniment, sunt atașate acestui material de presă.

Conferința regională este organizată în cadrul proiectului "Sprijin pentru eficientizarea gestionării și implementării FESI la nivelul autorităților publice locale de la nivelul orașelor, municipiilor și județelor din România", cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020.

Prezentare achizitii
Click pentru a descărca
Prezentare POR SV OLTENIA
Click pentru a descărca
Prezentare proiect ROREG
Click pentru a descărca
Prezentare RIS3 SVO 21-27
Click pentru a descărca
Proiecte si lectii SV
Click pentru a descărca
Măsuri NUP
Click pentru a descărca

Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România - Asociația ROREG reprezintă un organism neguvernamental, creat în anul 2005, care reunește cele 8 Agenții pentru Dezvoltare Regională din România. Scopul Asociației ROREG este de a reprezenta interesele membrilor săi la nivel național, cât și la nivel internațional, în vederea sprijinirii dezvoltării lor instituționale și a promovării unei abordări comune și unitare în ceea ce privește dezvoltarea regională și implementarea programelor cu finanțare europeană. Mai multe informații despre activitatea Asociației ROREG puteți găsi pe pagina web: www.roreg.eu


Sursă foto și text: ADR Sud-Vest Oltenia