Centru comunitar integrat în comuna Catane - Dolj, prin POR 2014-2020

14.07.2022 | ADR Sud-Vest Oltenia


Autoritățile locale din comuna doljeană Catane caută soluții pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile, astfel încât acestea să poată primi ajutor de la oameni instruiți, într-un loc unde găsesc tot ce au nevoie pentru sănătate, educație și protecție socială.

Soluția constă în înființarea unui centru comunitar integrat, realizat cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Centrul se va adresa persoanelor sărace, aflate în șomaj, cu afecțiuni cronice sau cu risc de excluziune socială, precum și altor categorii, prin diverse servicii, precum consiliere socială, servicii medicale, activități educaționale pentru copii de tip centru de zi sau afterschool.

Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat joi, 7 iulie, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, de către domnul Ștefan-Cătălin Catană, directorul general interimar al instituției, și domnul Gheorghe Mărgărit, primarul comunei Catane.

"Am semnat astăzi (n.r. joi, 7 iulie) un nou contract de finanțare pentru înființarea unui centru comunitar integrat, în comuna Catane, din județul Dolj. Acesta se adaugă celorlalte trei contracte încheiate anul acesta prin POR 2014-2020 pentru construirea și dotarea unor astfel de centre în comunele Racovița - județul Vâlcea, Giuvărăști - județul Olt și Poroina Mare - județul Mehedinți. Toate proiectele au ca scop combaterea sărăciei, îmbunătățirea accesibilității și calității serviciilor medicale, furnizate integrat cu cele educaționale și de asistență socială", a declarat domnul Ștefan-Cătălin Catană, directorul general interimar al ADR Sud-Vest Oltenia.


Proiectul prevede construirea unei clădiri cu destinația de centru comunitar, care va avea un singur nivel, și amenajarea incintei, a căilor de acces auto și pietonal, precum și a parcărilor.

Centrul comunitar va avea cabinete pentru consiliere medicală, consiliere socială sau alte activități de servicii sociale, mediere școlară sau alte activități cu specific educativ, cabinet pentru medicină de familie sau pentru medici de specialitate care doresc să furnizeze servicii în sistem flexibil, inclusiv telemedicină și îngrijire paliativă, birou pentru personal și spațiu de depozitare. Încăperile vor fi dotate cu mobilier și echipamentele necesare, aparatură specifică activității de telemedicină, sistem de climatizare.

"Înființarea acestui centru comunitar este un proiect deosebit de important pentru comunitatea noastră. Pe termen lung, acesta are rol de a forma și uni comunitatea marginalizată prin programele de reducere a riscului de sărăcie și excluziune socială și de îmbunătățire a calității vieții. Acestea vor fi posibile datorită fondurilor europene atrase prin POR, dar și datorită unei contribuții substanțiale a Primăriei, de aproximativ 350 de mii de lei. O altă justificare pentru necesitatea acestui obiectiv de investiții este aceea că, în momentul de față, nu există altă entitate cu acest specific pentru populația comunei Catane, în număr de 1.832 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români - 52,07%, cu o minoritate de romi - 43,83%", a declarat domnul Gheorghe Mărgărit, primarul comunei Catane.

Investiția implementată de Primăria comunei Catane are o valoare totală de aproximativ 831 de mii de lei și o finanțare nerambursabilă de 481 de mii de lei. Proiectul va fi derulat în cadrul Axei prioritare 8, Obiectivul specific 8.1 - Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate, Operațiunea B - Centre comunitare integrate.


Sursă foto și text: ADR Sud-Vest Oltenia