CÂND CREATIVITATEA ȘI CERCETAREA MERG MÂNĂ ÎN MÂNĂ. CAZUL ELECTRA

09.12.2021 | ADR Nord-Est


Sistem de avertizare seismică cu deblocarea automată a ușilor de intrare prevăzute cu interfon. Acesta este numele ambițiosului proiect pentru care, în luna noiembrie 2021, a fost semnat contractul de finanțare între Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Directorul General Vasile Asandei și reprezentanții companiei S.C. ELECTRA S.R.L. și ai Universității Tehnice “Gheorghe Asachi”.


Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritara 1, Prioritatea Obiectiv Specific 1.2, „Creșterea isnovării în companii prin sprijinirea abordărilor multisectoriale rezultate în urma implementării “Inițiativei Regiuni mai puțin dezvoltate” și are o valoare totală de 14,26 milioane lei, din care 8,91 milioane lei valoare nerambursabilă.

Conform unui raport elaborat de Grand View Research în septembrie 2019, piața globală a interfoanelor și videointerfoanelor a fost evaluată în 2018 la 3,4 miliarde USD și se estimează o creștere cu 5,7% pe an până în 2025. Trend-ul ascendent continuu al acestui sector determină companiile de pe piață să inoveze în permanență pentru a lansa noi produse cu un nivel înalt de competitivitate care să facă față concurenței.

Parteneriatul realizat între S.C. ELECTRA S.R.L. și Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași va valorifica oportunitățile identificate pe piața de videointerfonie, propunându-și ca obiectiv câștigarea unei cote semnificative din piața internațională prin promovarea unor produse cu facilități inovative și unice pe piața de profil: videointerfoane cu sistem de avertizare la seism.

Astfel, prin proiect se va realiza un modul seismic compatibil cu interfoanele Electra, ce va detecta apariția undelor seismice, va evalua magnitudinea acestora și va deschide ușile de intrare, alertând în același timp persoanele din clădire privind iminența seismului, îndrumându-le să nu părăsească locuința și să se deplaseze către locul de siguranță. De asemenea, un alt avantaj al utilizării dispozitivului cu acționare electrică este acela că, în contextul unei epidemii (cum ar fi COVID-19), locatarii nu vor fi nevoiți să atingă ușa. Aceasta se va deschide automat dacă pentru intrarea sau ieșirea din clădire locatarul va folosi un card contactless.

ELECTRA este o companie 100% românească, specializată în proiectarea, dezvoltarea și producția de sisteme de videointerfonie, control acces și variate echipamente electronice, activând din anul 1991 atât în România, cât și pe diverse piețe externe. Marca ELECTRA este înregistrată ca marcă de fabrică la OSIM București și la OHIM – The Office of Harmonization for the Internal Market (Alicante-Spania).


Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași este o instituție de stat, cu caracter non-profit, care promovează învățământul și cercetarea ca bunuri publice. Universitatea se numără printre instituțiile de învățământ superior din România cu o tradiție de aproape două secole în formarea inginerilor, a cercetătorilor în domeniul științelor tehnice și a cadrelor didactice universitare.

Dincolo de caracterul inovativ și pragmatic în aceeași măsură, de impactul asupra utilizatorilor finali, proiectul contribuie și la consolidarea parteneriatului între cel mai mare dezvoltator al produselor electronice de larg consum din Regiunea Nord-Est (S.C. Electra S.R.L.) și o universitate publică (Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași) cu activitate de avangardă în raport cu tehnologiile informaționale, creând astfel premisele unor viitoare colaborări similare.


Sursă foto și text: ADR Nord-Est