Ateliere regionale pentru pregătirea de proiecte destinate spațiilor urbane cu facilitățI atrăgătoare pentru cetățeni

27.02.2023 | ADR Centru


Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru împreună cu Asociația ROREG (Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România) au organizat, în perioada 22-24.02.2023, o suită de ateliere regionale, axate pe discuții practice privind prioritățile de finanțare prevăzute în Programul "Regiunea Centru" 2021-2027, program coordonat de ADR Centru în calitate de Autoritate de Management. Peste 50 de persoane au participat la patru ateliere practice de lucru, care au adus în discuții tematica regenerării urbane, a creșterii eficienței energetice a clădirilor, mobilitatea durabilă, infrastructura verde-albastră, turismul și inovarea socială, prin prisma cerințelor fondurilor europene și a realităților actuale din comunitățile locale din Regiunea Centru.

Scopul acestor ateliere a fost ca experții din administrația publică să înțeleagă mai bine noile concepte de "Bauhaus european", infrastructură verde-albastră, cerințele de eficiență energetică, dar și provocările ce apar la proiectele de mobilitate electrică, în corelare cu aplicațiile de turism și inovare socială. Toate aceste aspecte sunt esențiale în elaborarea cererilor de finanțare prin Programul "Regiunea Centru" 2021-2027. Viziunea europeană a acestor priorități a fost completată de prezentarea unor soluții aplicabile la cerințele ce vor fi prevăzute în ghidurile Programului, pe baza exemplelor și a informațiilor din proiectele europene coordonate de ADR Centru în Regiunea Centru: Color Circle, RAMSAT, E-MOB.

"Fondurile europene în perioada 2021-2027 sunt alocate proiectelor care vor rezolva problemele din domeniul regenerării urbane, pentru orașe care vor genera soluții de spații verzi și suprafețe de apă pentru cetățeni, care sunt puse în valoare și valorificate prin implicarea comunităților locale. Am explicat de ce Uniunea Europeană finanțează proiectele de mobilitate electrică și nu construcția de parcări, am vorbit despre proiectele pentru spații verzi verzi, care nu se rezumă doar la plante ci la sistemul ce e sub structura verde și pânza freatică, am prezentat date concrete referitor la eficiența energetică și fondurile europene care generează economii, dar și despre patrimoniul cultural și istoric, incluziunea socială în dezvoltarea turismului. Poate, mai important decât orice detaliu tehnic, am subliniat experților din administrație care pregătesc proiecte importanța de a pregăti cererile de finanțare, centrându-se pe nevoile reale ale cetățenilor, să facă proiecte cu și pentru oameni, să implice comunitățile locale în definirea viitoarele investiții" a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Orașe atractive care cresc, dar își respectă istoria, comunități active prin oameni, construcția centrelor urbane plăcute ochiului și sufletului - cu "locuri instagramabile", cum plastic s-a exprimat un participant - au fost principalele mesaje ce au fost transmise constant pe parcursul atelierelor, desfășurate la Sighișoara, în centrul geografic al Regiunii Centru. Participanții la cele patru ateliere au reprezentat personalul tehnic din consilii județene, primării de orașe și municipii din Regiune, cu experiență în scrierea de proiecte europene și nu numai, care deja lucrează la viitoarele cereri de finanțare. Lectori au fost experți din ADR Centru, alături de experți independenți pe tematica fiecărui tip de atelier de lucru, care au prezentat informații de actualitate pe temele propuse, exemple de proiecte și soluții.

Aceste întâlniri au fost foarte utile prin dialogul generat între experții din administrație implicați în scrierea proiectelor și experții ADR Centru ce coordonează viitoarele fonduri regionale în perioada 2021-2027. Pe parcursul atelierelor a rezultat un schimb de informații actualizate, s-au identificat problemele și provocările din teren, dar au fost subliniată și necesitatea de a relua aceste discuții într-un cadru lărgit, ce completează prezența experților tehnici, care elaborează proiectele europene, cu experții din direcțiile de urbanism și cu persoanele ce iau puterea de decizie în administrație.

""Energy is money and we can save both" (energia costă și vă susținem în economisirea ambelor) a fost mesajul primului atelier pe tema regenerării urbane și îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor, care au fost completate de exemplele practice din proiectul european Color Circle implementat de ADR Centru. Regenerarea urbană - și procesul complex care implică îmbunătățirea condițiilor de viață în orașele din Regiunea Centru - pot fi realizate prin dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor și a spațiilor verzi, atât în cartierele rezidențiale cât și în zonele centrale ale localităților. De asemenea, orașele trebuie să poată oferi servicii și soluţii integrate de energie durabilă mai eficiente, astfel încât, împreună, să avem o amprentă pozitivă asupra oamenilor şi mediului înconjurător.

Electromobilitatea în arealele urbane și provocările din domeniu au fost prezentate de experții Ministerului Dezvolătrii, Lucrărilor Publice și Administației implicați în derularea achizițiilor din proiecte europene de vehicule electrice în perioada 2014-2020 sau prin PNRR, dar și din prisma experienței de utilizare susținută de către reprezentnții societății de transport public Brașov, unde sunt în circulație peste 100 de autobuze electrice. Timpul trece repede și atenția ce trebuie acordată în aceste proiecte se mută de pe achiziția mijloacelor de transport pe componentele de suport tehnic, mentenanță, dar și a garanției s-a specificat pe parcursul atelierului.

Atelierul de infrastructură verde și spatii verzi a sublinit pașii ce trebuie realizați în aceste proiecte: identificarea zonelor verzi și albastre existente în oraș (parcuri, lacuri, zone umede și râuri), evaluarea posibilității de consolidare sau extindere, planificarea proiectului verde și albastru în mod integrat, abordând problemele legate de apă, energie, transport și dezvoltare imobiliară în mod coerent și durabil, implicând activ comunitatea în procesul de planificare și dezvoltare, prin consultări publice, grupuri de lucru și alte mijloace de participare activă a cetățenilor în luarea deciziilor.

Nu în ultimul rând, în privința inovării și a creșterii gradului de incluziune socială în proiecte de dezvoltare a turismului, experiența ADR Centru în proiectul RAMSAT, a fost valorificată prin discuții cu reprezentanții comunităților din Rășinari, Viscri și Biertan. Din partea Fundației "Mihai Eminescu Trust" d-na Caroline Fernolend a prezentat modul cum spațiul rural românesc trebuie să-și valorifice oportunitățile și unicitatea, prin utilizarea durabilă a resurselor oferite de patrimoniul cultural și natural, ceea ce va permite dezvoltarea unui turism responsabil, de calitate, având grijă de mediul înconjurător și de moștenirea culturală, cu beneficii comunităților locale.


1 / 28
2 / 28
3 / 28
4 / 28
5 / 28
6 / 28
7 / 28
8 / 28
9 / 28
10 / 28
11 / 28
12 / 28
13 / 28
14 / 28
16 / 28
16 / 28
17 / 28
18 / 28
19 / 28
20 / 28
21 / 28
22 / 28
23 / 28
24 / 28
25 / 28
26 / 28
27 / 28
28 / 28


Sursă foto și text: ADR Nord-Est