Aderarea la OCD: Workshop cu participare regională, organizat de ADR SV Oltenia

22.11.2022 | ADR Sud-Vest Oltenia


Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a organizat, în data de 20 octombrie, primul eveniment regional din cadrul proiectului implementat de ROREG - Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România - pentru crearea unei rețele naționale de centre regionale de competență pentru planificare strategică și servicii de sprijin pentru inovare. Proiectul este derulat cu sprijinul tehnic al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și al Direcției Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG Reform) a Comisiei Europene.

53 de actori regionali și locali din administrație publică, mediul academic și mediul de afaceri din regiunea Sud-Vest Oltenia au participat la atelierele de lucru care au avut ca temă planificarea strategică regională și serviciile de inovare, organizate la Centrul INCESA al Universității din Craiova.

Contextul în care se derulează acest proiect este unul foarte important, deoarece România şi-a reînnoit candidatura pentru aderarea la OCDE, iar la nivel regional, coincide cu etapa de pregătire și tranziție a Agenției pentru Dezvoltare Regională către noul statut de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.


"Este o perioadă deosebit de importantă pentru România și pentru ADR SV Oltenia. Credem că trecerea de la Organism Intermediar pentru POR la Autoritate de Management este extrem de benefică pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, este un pas înainte către dezvoltarea regională. De asemenea, vă felicit pentru aprobarea Programului Regional 2021-2027, pentru că nu este un lucru ușor de făcut. Toate acestea sunt premise care oferă oportunitatea unor noi modalități de lucru, noi perspective și noi pași înainte. Este, totodată, un punct culminant, pentru că România este pe cale să fie primită în cadrul OCDE. Iar acest eveniment ne ajută să ne cunoaștem mai bine", a spus doamna Maria Varinia Michalun, șef de departament - Centrul pentru Antreprenoriat, IMM-uri, Regiuni și orașe din cadrul OCDE.

Din delegația OCDE prezentă la Craiova au făcut parte, alături de doamna Maria Varinia Michalun, și domnii Stephan Visser și Luca Tacconi.

Întâlnirea a avut ca principal obiectiv analizarea oportunităților și a provocărilor întâlnite în practicile actuale de planificare strategică și de inovare. S-a urmărit, astfel, facilitarea identificării, cu suportul OCDE, a unor soluții fezabile de îmbunătățire a proceselor de planificare regională și de optimizare a sprijinului la nivel regional pentru accelerarea inovării.

"Avem convingerea că rezultatele acestui proiect vor contribui la consolidarea capacității de planificare strategică și la susținerea de intervenții concrete care să reliefeze coerența politicilor și a planului de dezvoltare, cu impact direct asupra ecosistemului de inovare din regiune. Ne bucurăm că ADR SV Oltenia a fost aleasă să coordoneze acest proces la nivel regional, contribuind în acest fel la aderarea României la OCDE. Pornind de la abordarea regională specifică, în acord cu realitățile din teritoriu, proiectul coordonat de OCDE va permite elaborarea unui plan de acțiune - roadmap, o foaie de parcurs pentru fiecare dintre cele opt Agenții pentru Dezvoltare Regională din România. Sunt convins că această foaie de parcurs va fi una pozitivă, care ne va conduce spre a fi membri ai aceste importante organizații mondiale pentru coperare și dezvoltare economică", a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR SV Oltenia, cu ocazia acestui eveniment.

Prezentările și discuțiile au fost moderate de către doamna Marilena Alecu, directorul Direcției Politici Regionale și Comunicare. De asemenea, din partea ADR SV Oltenia, au participat la eveniment domnul Ștefan-Cătălin Catană, directorul Direcției AM POR, doamna Magda Lungu, șeful Departamentului Gestionare Program, doamna Simona Covrescu, șeful Departamentului Comunicare și Asistență Tehnică Beneficiari, și domnul Sorin Cosmulescu, șeful Compartimentului Monitorizare și Evaluare POR.

În cadrul celor două ateliere de lucru, au fost organizate șase mese rotunde, iar participanții au dezbătut diverse tematici privind planificarea strategică în domeniul dezvoltării regionale și sprijinirea furnizării de servicii de inovare. Exercițiile au fost moderate de câte un facilitator din partea ADR SV Oltenia.

"În cadrul acestui proiect, ADR SV Oltenia a furnizat informații specifice dezvoltării regionale, cu accent pe planificarea strategică regională, prin completarea unui chestionar dezvoltat de OCDE. Săptămâna trecută, în perioada 12-13 octombrie, reprezentanții grupurilor de interes definite de OCDE au participat la o serie de interviuri online pe care le-am organizat. După aceste ateliere, astăzi (n.r. joi, 20 octombrie) a avut loc primul eveniment regional în care partenerii s-au întâlnit față în față cu reprezentanții organizației", a mai spus domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR SV Oltenia.

Printre participanții la eveniment, s-au numărat reprezentanți ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai prefecturilor, consiliilor județene și primăriilor din regiunea Sud-Vest Oltenia, ai Universității din Craiova, Centrului INCESA - una dintre cele mai mari organizații românești de cercetare aplicată, Complexului Energetic Oltenia, ADI Zona Metropolitană Craiova, Camerei de Comert și Industrie Oltenia, ICMET Craiova, ICSI Râmnicu Vâlcea, Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Dăbuleni, Asociației Cluster ProECO Isverna, Clusterului BIO Oltenia, Softronic și Recon.

"Ne punem toată experiența în slujba dumneavoastră. După cum știți, Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 are disponibile 1,2 miliarde de euro în regiunea noastră. Este primul program întocmit în integralitate la nivel regional și am reușit să ne clasăm printre primele patru agenții din țară care au primit aprobarea Comisiei Europene. A fost o muncă intensă. Practic, peste tot unde vedem sigla Regio în regiunea Sud-Vest Oltenia, înseamnă că acel proiect a trecut prin ADR. De ce spun aceste lucruri? Pentru că încercăm să facem tot ce ține de noi pentru a veni în sprijinul regiunii și al dumneavoastră. Apreciem remarcile dumneavoastră, încercăm să le asimilăm și suntem convinși că implementarea acestor observații va îmbunătăți procesul. Dar, pe de altă parte, dezvoltarea regiunii înseamnă un efort comun, al nostru și al dumneavoastră. Suntem convinși că va fi un program de succes", a concluzionat domnul Ștefan-Cătălin Catană, directorul Direcției AM POR.


Sursă foto și text: ADR Sud-Vest Oltenia