La sfârșitul săptămânii trecute ADR Centru a sprijinit, în calitate de partener principal, organizarea Târgului ALEA. Evenimentul - intitulat "Târgul ALEA ALBA Green Energy - Soluţii pentru energie verde şi eficienţă energetică" - a reunit mai mult de 30 de expozanți la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, prima dată după pandemie și la șase ani de la precedenta ediție, sub egida Agenției Locale a Energiei Alba și a Consiliului Județean Alba.
Momentul organizării acestei a X-a ediții a manifestării expoziționale este cum nu se poate mai nimerit. În acest moment, produsele și soluțiile expuse - panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sisteme electromagnetice de încălzit, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă, instalații eoliene, sisteme de construcții eco-eficiente și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile - au captat atenția a mai mult de 1000 vizitatori, care au trecut timp de două zile pe la standuri și s-au documentat despre modul în care pot economisi sau își pot eficientiza consumul de energie. Firme private, dar și zeci de persoane fizice au acordat o mult mai mare atenție transportului sustenabil, urmărind cu mare atenție mijloacele de transport electrice, nepoluante de la biciclete, mopede, mici vehicule utilitare și chiar autovehicule a căror autonomie, cu o singură încărcare, se apropie de 500km.
"Economisirea energiei și folosirea energiei regenerabile reprezintă un domeniu care ne-a preocupat încă de acum 15 ani, când în România erau puține astfel de inițiative și nu prea aveam parteneri de dialog. Am reluat, după o absenţă de câţiva ani, tradiţia acestui târg al eficienţei energetice. Ceea ce în urmă cu mai mult timp părea doar o modă, acum este o necesitate stringentă. Așa că, pornind de la rolul de deschizători de drumuri am preluat calitatea de promotori ai priorităților de importanță strategică. Avem acum un eveniment realist dedicat dezvoltării pieței locale ce activează în domeniul eficienței energetice și producerii energiei regenerabile. Acesta face parte dintr-un program complex ce are drept scop transformarea județului Alba într-un județ verde!", a declarat Președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, în deschiderea oficială a manifestării.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a avut discuții cu sute de persoane interesate de informații și detalii despre Directivele europene referitoare la eficientizarea consumurilor de energie, precum și despre importanța utilizării energiilor regenerabile sau finanțarea soluțiilor moderne în acest domeniu. Înainte de deschiderea târgului în sine, Sala Unirii - din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia - a găzduit un workshop privind finanțarea eficienței energetice și a producerii energiei verzi pentru municipalități. Mai mult de 50 de specialiști și edili au participat la această sesiune de lucru, în cadrul căreia experți ADR Centru au prezentat posibilitățile de finanțare a proiectelor de eco-eficientizare, atât prin Programul Regional CENTRU 2021-2027, cât și prin alte programe complementare, cu accent inclusiv pe PNRR.
În paralel, celor interesați le-au fost detaliate posibilitățile de atragere de fonduri nerambursabile pentru investiții în aceste sectoare economice, care se regăsesc în Catalogul Surselor de Finanțare Nerambursabile, document electronic editat de echipa ADR Centru. Sub motto-ul "O energie durabilă, sigură și la prețuri accesibile pentru europeni", vizitatorilor Târgului ALEA 2022 le-au fost prezentate informații privind politicile publice europene în domeniul energiei, dar și modul de identificare a partenerilor străini prin proiectul BisNET-Transylvania.
"Actualul context mondial ne arată că acum trebuie, mai mult ca oricând, să ne orientăm spre economisirea energiei, spre producerea de energie din surse regenerabile, spre eficienţă energetică. Pe de o parte pentru că energia convențională este tot mai scumpă și, pe de altă parte, consumăm nepermis de mult, fără să implementăm pe scară largă soluții de eficientizare. Din fericire, chiar lângă amplasamentul acestui târg cetățenii au văzut rezultatele unor proiecte de eficientizare energetică a locuințelor, în Alba Iulia, realizate cu fonduri europene. La nivelul întregii Regiuni Centru, în ultimii șapte ani, ADR Centru a finanțat 58 de organizații publice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a 35 școli, 15 spitale și 8 sedii de instituții, case de cultură și altele, dar și mai mult de 110 blocuri, în care locuiesc mii de oameni. La acestea se adaugă și investițiile pentru eficientizarea iluminatului public în 11 localități, în care au fost înlocuite rețelele electrice pe mai mult de 500km, în total. Toate acestea au însemnat un volum total de peste 150 milioane euro, utilizate în procesul de eficientizare a utilizării resurselor de energie și de reducere a consumurilor nejustificate. Iar pentru viitoarea perioadă vom face și mail mult, în cadrul Programului Regional CENTRU 2021-2027 pe care îl vom gestiona în calitate de Autoritate de Management se vor aloca în total aproximativ 380 milioane euro, pentru proiecte privind creșterea performanței energetice a clădirilor rezidențiale și publice, pentru proiecte de eco-mobilitate urbană multimodală, precum și pentru reabilitarea siturilor și a terenurilor contaminate, în vederea protecției naturii și a biodiversității. Vom susține autoritățile publice locale să dezvolte și să implementeze proiectele de eficiență energetică și de protejare a naturii în orașe, deoarece la un Târg cum a fost ”ALEA-2022” toată lumea a văzut că lipsa energiei înseamnă pierderea locurilor de muncă, înseamnă slăbirea economiei şi un nivel de trai tot mai scăzut", a declarat - după încheierea Târgului soluțiilor de eficiență energetică - domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.
Sursă foto și text: ADR Centru