Oportunități de finanțare pentru dezvoltarea turismului și a zonelor montane din Regiunea Centru

08.09.2022 | ADR Centru


Reprezentanții ADR Centru și ai Centrului Europe Direct Regiunea Centru au participat din nou, după cei doi ani de pandemie, la o nouă ediție a Târgului Național de Turism Rural de la Albac. Pentru su-te de oameni - interesați să dezvolte și să promoveze turismul în Munții Apuseni, participanți la cea de a XVII-a ediție a Târgului Național de Turism Rural - standul ADR Centru a oferit multe informații referitoare la fondurile europene derulate în întreaga regiune. Este vorba atât de finanțările disponi-bile prin PNRR cât și de noile resurse ce vor fi disponibile în noua perioadă de programare, prin POR 2021-2027, precum și multe materiale și obiecte promoționale specifice activității Europe Di-rect. Reprezentanții ADR Centru și ai Centrului Europe Direct Regiunea Centru, prezenți timp de două zile la eveniment, au răspuns la zeci de întrebări primite din partea participanților despre cum pot primi finanțare, ce activități pot obține fonduri pentru proiecte turistice sau cum pot găsi parteneri pentru proiecte.

Evenimentul este unul de amploare, fiind cel mai longeviv și cel mai mare târg de promovare a turismului rural, în care se împletesc armonios gastronomia, tradițiile, meșteșugurile populare și folclorul românesc autentic, ca și componente ale ofertei turismului rural din România. Astfel, în perioada 3-4 septembrie 2022 reprezentanții ADR Centru au participat cu unul dintre cele mai mari standuri de la eveniment, bogat în publicații referitoare la activitățile ce pot fi finanțate cu fonduri europene precum și materiale ce conțin informații privind drepturile și oportunitățile de care beneficiem în calitate de cetățeni europeni.

Patrimoniul cultural este, cu siguranță, cel mai de preț lucru pe care îl avem, astfel, deschiderea oficială a Târgului a avut loc sâmbătă 3 septembrie, în sunet de tulnic. Tulnicul este un instrument muzical străvechi care face parte din zestrea națională: cu aproximativ o sută de ani în urmă, în casa fiecărui moț se găsea măcar un tulnic, la care ştia să cânte întreaga familie.

Alături de ADR Centru, la această ediție a Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac au participat pes-te 50 de meșteri populari din întreaga țară, care și-au prezentat produsele tradiționale realizate cu măiest-rie, și au fost prezente 58 de agenţii de turism. Reprezentanții acestora au vizitat comunele din Apuseni, care și-au promovat unitățile de cazare și atracțiile turistice, alături de 7 ONG-uri care activează în do-meniul turismului, precum și de diferiți prestatori de servicii conexe turismului. Standuri aparte au avut pro-ducătorii locali și câteva pensiuni din 11 comune moțești care au îmbiat participanții cu produse rurale spe-cific moțești, artiști populari care și-au prezentat lucrările în expozițiile etnografice de pictură și artă fotogra-fică tradițională. Timp de două zile, echipa ADR Centru nu numai că a oferit nenumărate și diverse infor-mații despre fondurile europene și drepturile cetățenești sutelor de participanți la Târgul de Turism Rural de la Albac, dar a și colectat tradiții deosebite din Apuseni, pentru a le valoriza în noile materiale de promova-re ale Regiunii Centru.

"Trebuie să promovam tradițiile pentru a ne cunoaște istoria, identitatea națională, să vedem care sunt valorile care ne leagă de patrie. Acest Târg de Turism Rural este un element important al păstrării valorilor naționale, al conservării și promovării tradițiilor în societatea contemporană. Trebuie să ne cunoaștem is-toria, datinile, folclorul și meșteșugurile, pe care le-au păstrat și ni le-au transmis strămoșii noștri. Am ac-ceptat cu drag invitația de a participa la acest important eveniment și era normal să ne oferim serviciile de colaborare. Fondurile europene nerambursabile pun accent atât pe nou, pe inovare, dezvoltare și mo-dernizare, dar și pe conservarea și păstrarea patrimoniului național și a tradițiilor. De aceea, colegii mei au prezentat oportunitățile de finanțare și drepturile de care beneficiază atât investitorii, dar și turiștii. La standul nostru au fost prezentate celor interesați oportunitățile de finanțare nerambursabilă disponibile în domeniul turismului în perioada 2021-2027, realizările din perioada 2014-2020, dar și oportunitățile pentru zona rurală și montană, disponibile prin PNRR. În permanență facem tot posibilul ca informațiile să fie prezentate într-o formă simplă, accesibilă și eficientă. În acest fel facem legătura dintre posibilitățile de dezvoltare și rezultatele concrete ale programelor și proiectelor pe care le vom derula la nivel regional în următoarea perioadă", a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

1 / 18
2 / 18
3 / 18
4 / 18
5 / 18
6 / 18
7 / 18
8 / 18
9 / 18
10 / 18
11 / 18
12 / 18
13 / 18
14 / 18
15 / 18
16 / 18
17 / 18
18 / 18


Sursă foto și text: ADR Centru