Dezbatere între experții din administrația locală, pentru îmbunătățirea mobilității urbane în Regiunea Centru

16.05.2023 | ADR Centru


În 11 mai 2023, la Sibiu, Asociația Agențiilor pentru Devoltare Regională din România în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat Conferința internațională "Factorii cheie pentru mobilitatea urbană - politici și strategii verzi". Evenimentul, ce a reunit peste 100 participanți, a avut loc la Sala de Conferințe din cadrul Stadionului Municipal, cel mai nou proiect ECO-EFICIENTal Primăriei Municipiului Sibiu, un important punct urbanaflat pe traseul pistelor de biciclete și al celor aproape 100 de mijloace de transport în comun.

Infrastructura de transport public electric din municipiu, spațiile verzi, pistele de biciclete, trotinele electrice, stațiile de încărcare electrică, dar și soluțiile sustenabile implementate la Stadionul municipal pentru eficientizara energetică, direcțiile și condițiile de finanțare pentru Programul Regiunea Centru 2021-2027, au determinat alegerea temei și organizarea acestui eveniment la Sibiu.


"Obiectivul conferinței noastre a fost îmbunătățirea soluțiilor de mobilitate electrică prin integrarea lor în sistemul public de transport a pasagerilor, precum și transferul unor modele de succes sau implementarea unor acțiuni inspirate din politicile și practicile europene. Am discutat pe parcursul evenimentului despre soluțiile verzi și despre importanța planificării urbane în contextul noului cadru european al eficientizării transportului. Ne dorim cu toții să avem un transport urban curat, verde, cu emisii reduse și decalajele trebuie să gândim strategic pe termen lung, să avem soluții dedicate pentru această abordare. Prin fondurile europene nerambursabile și din bugetele locale investite în aceste soluții, plătim de fapt pentru sănătatea și viitorul nostru, al generatiilor viitoare, subvenționăm mobilitatea verde pentru un viitor curat. Vrem să creștem gradul de informare și pregătire al specialiștilor din administrația publică pentru a pregăti proiecte performante", a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.


În sală au fost prezenți reprezentați ai autorităților publice locale și județene din Regiunea Centru, dar și din țară, alături de reprezentanții structurilor naționale relevante în dezvoltarea mobilității durabile în transportul public: MIPE, MDLPA, universități, societăți de transport public, precum și participanți din mai multe țări partenere (Gemania, Austria, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Spania). Au prezentat soluții și exemple rezultate din experiența lor profesională în tematica evenimentului, reprezentanții Primăriilor din Sibiu și Alba Iulia, ai Consiliului Județean Sibiu, dar și parteneri externi din 7 țări.

Din experiența invitaților, obținută din implementarea proiectele "verzi", a reieșit că locuitorii au nevoie de mai multe opțiuni "prietenoase cu mediul", pentru a alege transportul ecologic. De aceea, activitățile de comunicare și aplicațiile de mobil dedicate sunt importante, precum și stabilirea cel puțin a unei zile pe săptămână pentru utilizare gratuită, care ar putea genera solicitarea publică de extindere a rutelor electrice. Tot din categoria provocări și recomandări în utilizarea soluțiilor verzi au fost: utilizarea de mijloace de transport cât mai noi, ca factor ce influențează opțiunile utilizatorilor, calitatea și rutele infrastructurii de transport, dar și stațiile de alimentare a acestora, aplicațiile utilizate prin care se pot transmite informații în timp real referitor la program, frecvență, traseu, timpul de sosire în stațiile de autobuz, posibilitatea de a transmite prin aplicații reclamații și sugestii, emiterea simplă și rapidă a biletelor de călătorie. Toate aceste aspecte ce determina creșterea numărului de utilizatori,asigură eficientizarea transportului și prioritizarea liniilor de transport pe zone și ore.


Altă recomandare a fost utilizarea, subvenționarea și completarea constantă a mijloacelor de transport verzi (electrice, gaz, hidrogen). Practic, creșterea numărului mijloacelor de transport și frecvența mai mare a acestora în transportul public vor face mult mai atragătoare pentru cetățean utilizarea lor în detrimentul mașinilor personale.

Conferinta regională a fost organizată în cadrul proiectului "Sprijin pentru eficientizarea gestionării și implementarii FESI la nivelul autorităților publice locale de la nivelul orașelor, municipiilor și județelor din România", cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020. În acest context, în cadrul proiectului au fost organizate o conferință națională de lansare, două conferințe regionale tematice, patru sesiuni de instruire și formare profesională a peste 100 de participanți din Regiunea Centru, cu scopul de a pregăti și specializa angajații din unitățile administrativ teritoriale implicați în elaborarea și implementarea cererilor de finanțare nerambursabilă, 4 ateliere regionale pentru cca 50 de participanți, axate pe cerințele de finanțare al Programului Regiunea Centru 2021-2027.


Sursă foto și text: ADR Centru