Perioada de programare 2007-2013
Perioada de programare 2014-2020
Acordul de Parteneriat este documentul prin care a fost stabilită strategia de utilizare optimă
a Fondurilor Europene Structurale și de Investiții (FESI) în întreaga țară.
Programele Operaționale prin care România atrage banii europeni pe perioada 2014-2020 sunt:
- Programul Operațional Competitivitate
- Programul Operațional Capital Uman
- Programul Operațional Capacitate Administrativă
- Programul Național de Dezvoltare Rurală
- Programul Operațional Regional
- Programul Operațional Infrastructură Mare
- Programul Operațional Pescuit și Afaceri Maritime
- Programul Operațional Asistență Tehnică
- Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020
Pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, Autoritatea de Management este Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, iar Agențiile pentru Devoltare Regională din cele 8 regiuni ale României au fost desemnate Organisme Intermediare.
Perioada de programare 2021-2027
În perioada 29 - 30 mai 2018, Comisia Europeană a publicat propunerea privind Pachetul legislativ privind Politica de Coeziune (PC) 2012-2027. Acesta cuprinde:
- Regulamentul privind prevederile comune (CPR);
- Regulamentul privind Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul de coeziune (FC);
- Regulamentul privind cooperarea teritorială;
- Regulamentul privind mecanismul de cooperare transfrontalieră;
- Regulamentul privind Fondul social european plus (FSE+).
Regulamentul privind prevederile comune conține un set unic de norme pentru 7 fonduri UE implementate în gestiune partajată, respectiv: Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european+, Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM), Fondul pentru azil și migrație (FAMI), Fondul pentru securitate internă (ISF) și Instrumentul pentru frontiere externe și vize (IBMF). Comparativ cu actuala perioadă de programare, CPR nu mai acoperă Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală (FEADR).
În data de 14 ianuarie 2020, Comisia Europeană a publicat propunerea privind Fondul pentru tranziție echitabilă (Just Transition Fund - JTF), ca parte componentă a unui pachet mai amplu legislativ referitor la Pactul Ecologic European (European Green Deal).
Fondul pentru Tranziție Echitabilă este complementar fondurilor Politicii de Coeziune, fiind necesară modificarea în consecința a proiectului de regulament privind Dispozițiile comune ce guvernează perioada de programare 2021-2027.
La nivel național și regional se defășoară în prezent procesul de programare al fondurilor europene. Ministerul Fondurilor Europene este coordonatorul procesului de programare al fondurilor ESI, destinate politicii de coeziune.